Mondjes dicht over het ‘geheime’ Europese stuk

Iedereen kent het stuk, heeft het stuk ook, maar eruit citeren mag niet. De Tweede Kamer mag morgen tijdens een debat met premier Rutte over de Europese top van eind deze week niet hardop zeggen wat er in het vergaderdocument staat waar de 27 regeringsleiders over praten. Zo zegt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om de zogeheten „concept conclusies” die – hoewel vertrouwelijk – altijd voorafgaand aan een top ruim circuleren. Ze staan bijvoorbeeld al een week op de openbare website van het Oostenrijks Parlement. Maar volgens Timmermans dient de Tweede Kamer de vertrouwelijkheid te respecteren.

In elk geval doet het kabinet dit. Dus kan Timmermans mede namens premier Rutte geruststellend schrijven dat EU-president Van Rompuy zich in een rapport niet uitlaat over de noodzaak van een eventuele wijziging van het verdrag van de Europese Unie; veelal de voorbode van de omstreden overdracht van bevoegdheden naar Brussel.

Klopt. Verdragswijziging staat echter wel genoemd in de ontwerpconclusies. Maar daar mag dus niet over worden gesproken.