Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ploumen bezorgd over Mali, Frankrijk wil militaire interventie

epa03490078 Dutch Minister of Foreign Trade and Development Aid, Lilianne Ploumen at the start of a Foreign Affairs Council on Trade, at the EU headquaters, in Brussels, Belgium, 29 November 2012. EPA/JULIEN WARNAND
epa03490078 Dutch Minister of Foreign Trade and Development Aid, Lilianne Ploumen at the start of a Foreign Affairs Council on Trade, at the EU headquaters, in Brussels, Belgium, 29 November 2012. EPA/JULIEN WARNAND Minister Lilianne Ploumen tijdens een bijeenkomst in Brussel. Foto ANP / EPA / Julien Warnand

Minister Ploumen is bezorgd over de arrestatie van de Malinese premier Cheikh Modibo Diarra en het aftreden van zijn regering. De ontwikkelingen vormen aanleiding om de hulp aan lokale bestuurders in het zuiden op te schorten, laat de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel vandaag weten.

“Dit is een ernstige terugslag in het prille transitieproces in Mali”, reageert Ploumen. De bewindsvrouw keerde zelf net terug van een werkbezoek aan het Afrikaanse land. Ploumen:

“Nederland en de EU onderstreepten eerder al het belang van vorderingen in het politieke democratiseringsproces dat nodig is.”

Deze boodschap heeft zij tijdens haar bezoek ook ‘duidelijk afgegeven’. Ploumen heeft besloten in afwachting van meer duidelijkheid over wat zich in Mali afspeelt de hulp aan lokale bestuurders in het zuiden aan te houden. Hulp aan de centrale overheid was al eerder opgeschort. Nadere stappen beziet Nederland in overleg met de EU en andere donoren, aldus de bewindsvrouw. Via ngo’s geeft Nederland nog wel hulp.

Frankrijk wil snel militaire interventie

Ook Frankrijk veroordeelt het gedwongen vertrek van Modibo Diarra. “We zijn bezorgd over de situatie in de Malinese hoofdstad Bamako”, laat de woordvoerder van Quai d’Orsay, Philippe Lalliot weten. Het is belangrijk dat er snel een nieuwe, militaire interventie komt, aldus Lalliot:

“We veroordelen de omstandigheden waaronder de minister-president gedwongen werd af te treden. De voormalige junta moet haar bemoeienis in de Malinese politiek een halt toe roepen.”

Lalliot zegt dat het zaak is dat er “snel een nieuwe, representatieve regering word gevormd die gesteund wordt door het Malinese volk”. De woordvoerder:

“De hele internationale gemeenschap: ECOWAS, de Afrikaanse Unie, de VN, de EU, moet gemobiliseerd worden om Mali te helpen. Het land moet geconfronteerd worden met uitdagingen die van belang zijn om de problemen te herstellen. Deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak voor de inzet van de Afrikaanse stabilisatiemacht.”

Diarra maakte vanochtend in een televisietoespraak zijn aftreden en dat van zijn regering bekend. Dat gebeurde nadat militairen zijn huis gisteravond waren binnengevallen om Diarra te arresteren. Deze militairen zijn loyaal aan Amadou Haya Sanogo, leider van de staatsgreep eerder dit jaar in Mali.