Malinese militairen arresteren premier

De Malinese premier Cheick Modibo Diarra heeft vannacht zijn eigen ontslag en dat van zijn regering ingediend, enkele uren nadat hij was gearresteerd door militairen. De arrestatie compliceert de pogingen van de Afrikaanse Unie om een interventiemacht naar Mali te sturen die het noorden moet heroveren op radicaal islamitische rebellen.

Militairen vielen gisteravond Diarra’s huis in de hoofdstad Bamako binnen. Ze handelden op bevel van kapitein Amadou Sanogo, de leider van de coup in maart. „Ik, Cheick Modibo Diarra, dien hierbij het ontslag in van mijn hele regering”, zei een nerveuze Diarra in een verklaring op de staatstelevisie.

Bakary Mariko, een woordvoerder van de militairen die in maart een coup pleegden, zei dat Diarra is opgepakt omdat hij zich niet volledig inzet om de problemen van Mali aan te pakken. „Het land is in crisis, maar het blokkeerde de instituties”, zei Mariko. „Dit is geen coup. De president zit nog op zijn plaats.”

Diarra werd in april premier in een interim-regering nadat de coupplegers de macht hadden overgedragen. Maar de verhoudingen tussen de premier en de coupplegers bleven gespannen. Vijf van de eenendertig ministers in de regering waren bondgenoten van coupleider Sanogo, die steeds veel invloed heeft gehouden.

De spanningen zijn toegenomen naarmate een internationale interventiemacht dichterbij kwam. Dezer dagen praat de VN-Veiligheidsraad over goedkeuring van zo’n troepenmacht die Noord-Mali moet heroveren op radicaal islamitische rebellen. Diarra is voor een interventie, maar veel militairen zijn tegen. Ze zeggen dat ze Noord-Mali zelf kunnen heroveren op de rebellen, maar dat ze alleen financiële en logistieke steun uit het buitenland nodig hebben.

Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Sinds de coup in maart verkeert het leger in een staat van wanorde. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt dat het leger eerst moet worden hervormd voor er sprake kan zijn van een interventie. Gisteren keurden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een concept voor een trainingsmissie naar Mali goed. De EU wil tweehonderd militairen sturen.

Ook Nederland overweegt mee te werken aan de missie, zei de Nederlandse minister van Handel, Lilianne Ploumen, die net een dag op werkbezoek in Mali was. Nederland heeft zijn hulp aan Mali opgeschort na de coup in maart. (AP, Reuters, AFP)