Kristien Hemmerechts verbiedt toneelstuk

De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts verbiedt de opvoering van het toneelstuk ‘Klaarlichte Nacht’ met gedichten van haar man Herman De Coninck door Theatergroep Flint. Dat heeft de Theatergroep zelf eind vorige week in het VPRO radioprogramma ‘De Avonden’ bekendgemaakt. In Klaarlichte Nacht reciteert acteur, accordeonist en zanger Felix Strategier de gedichten van de in 1997 overleden De

Kristien Hemmerechts/ Foto Vincent Mentzel

De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts verbiedt de opvoering van het toneelstuk ‘Klaarlichte Nacht’ met gedichten van haar man Herman De Coninck door Theatergroep Flint. Dat heeft de Theatergroep zelf eind vorige week in het VPRO radioprogramma ‘De Avonden’ bekendgemaakt.

In Klaarlichte Nacht reciteert acteur, accordeonist en zanger Felix Strategier de gedichten van de in 1997 overleden De Coninck. Hemmerechts liet de VPRO weten dat de ‘tederheid en kracht’ van diens poëzie in het stuk ‘totaal niet tot zijn recht’ komt. Bovendien, zo schreef NRC-recensent Kester Freriks gisteren in NRC Handelsblad was Hemmerechts niet bij de totstandkoming van de voorstelling betrokken. Freriks: ‘Vooral dat laatste heeft haar gegriefd’.

Hemmerechts bezocht de voorstelling begin dit jaar in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Na een klein jaar, aan de vooravond van de Belgische tournee van de voorstelling, heeft ze haar verbod bekendgemaakt. Niet uit pertinente onwil, zegt Hemmerechts:

‘Het is niet dat ik pertinent tegen elke bewerking van zijn gedichten ben. Integendeel, want ik wil graag dat zijn werk blijft voortleven. Maar ik zag mij in dit geval genoodzaakt voor het eerst mijn macht als rechthebbende uit te oefenen en iets te verbieden.’

Felix Strategier stelde in zijn interview met Botte Jellema afgelopen vrijdagavond een dergelijk verbod in dertig jaar nog niet meegemaakt te hebben. Hij noemt het besluit belachelijk:

‘Sorry dat ik het zeg, maar flikker op, het is zijn werk, niet haar werk’.

Kester Freriks zegt begrip op te kunnen brengen voor het besluit van Hemmerechts. Freriks, die de voorstelling zelf ook zag, noemt in een reactie de bewerking van De Conincks gedichten ‘vrij muzikaal’ en benadrukt dat er op de cello tamelijk heftige en bizarre passages gespeeld worden. Freriks: ‘het is geen toegewijde, verstilde ode aan de gedichten van De Coninck. ‘Klaarlichte nacht’ is eerder modern, wild en jazzy.’

    • Roderick Nieuwenhuis