Kortkolom buitenland

Iran sluit consulaat in Herat na betoging

Teheran. Iran heeft zijn consulaat in de Afghaanse stad Herat tot nader order gesloten nadat zondag honderden Afghaanse betogers hun woede betuigden over de dood van dertien Afghaanse migranten. Volgens hen waren zij door Iraanse grenswachten doodgeschoten toen ze illegaal Iran probeerden binnen te komen. Met stenen gooiden de betogers ramen in van het consulaat. Honderden Afghanen proberen dagelijks de grens met Iran over te steken op zoek naar werk en geld. In Iran verblijven zo’n 2,4 miljoen Afghanen, velen illegaal. (AFP)

Turkije zet het vaakst journalisten vast

New York. Turkije heeft het hoogste aantal journalisten in gevangenissen zitten. Van 232 journalisten die het onafhankelijke Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) per 1 december in gevangenissen in de wereld heeft geteld, zitten er 49 in Turkije vast. Iran komt op de tweede plaats met 45 gevangen journalisten; China is derde met 32. Vorig jaar telde de in New York gevestigde organisatie 53 minder journalisten in gevangenissen. De meest voorkomende beschuldigingen zijn verraad, terrorisme en subversie. (AP)

Bart De Wever sluit coalitie in Antwerpen

amsterdam. De Vlaams-nationalistische N-VA, de Vlaamse liberalen en de Vlaamse christen-democraten hebben gisteren een akkoord gepresenteerd over het stadsbestuur van Antwerpen. N-VA-leider Bart De Wever wordt burgemeester. Alle drie de partijen leveren schepenen. De coalitie wil volgens Belgische media uitkeringsgerechtigden verplichten om Nederlands te leren. (NRC)

Schikking DSK met kamermeisje hotel

Parijs. Voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn heeft een schikking getroffen met de New Yorkse hotelmedewerkster die hem beschuldigde van poging tot verkrachting. Dit maakte een rechter in New York gisteren bekend na een korte rechtszitting. De inhoud van het akkoord werd niet bekendgemaakt, maar de civiele procedure die de vrouw tegen ‘DSK’ had aangespannen is voorbij. Franse vrouwenorganisaties betreuren dat nu nooit helemaal duidelijk wordt wat zich op 14 mei 2011 in de hotelkamer van DSK heeft afgespeeld. (NRC)