Kortkolom binnenland

Asielzoekers naar nieuwbouw A’dam

Amsterdam. Amsterdam gaat 500 asielzoekers opvangen in een wooncomplex in de Houthavens, een nieuwbouwwijk. Dit heeft het college van B en W gisteren besloten op basis van afspraken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de nieuwbouwwijk zijn 2.000 woningen gepland. Daarvan worden er 67 ingericht voor de opvang van maximaal 500 asielzoekers. Voor deze opvang worden een wooncomplex en kantoorruimte gebouwd in het zogeheten ‘Cluster', gelegen aan de zuidzijde van de Haparandaweg ter hoogte van de kruising met de Rigakade. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest zegt in een verklaring: „Wij hebben er bewust voor gekozen de woningen voor de opvang van asielzoekers onderdeel te laten zijn van een gewone Amsterdamse nieuwbouwlocatie. Op deze manier zijn zij van het begin af aan deel van de wijk.” Naar verwachting worden in de eerste helft van 2016 de eerste asielzoekers in de Houthavens gehuisvest. (NRC)

OM dagvaardt rellers Haren opnieuw

Groningen. Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat negentien verdachten van de rellen in Haren opnieuw dagvaarden. Justitie doet dat in reactie op uitspraken van de kinderrechter gisterochtend, die besloot drie minderjarige verdachten voorlopig vrijuit te laten gaan vanwege een vormfout. Dat gebeurde omdat de dagvaarding van drie verdachten niet door de officier van justitie was uitgebracht en getekend. Een parketsecretaris had deze taak vervuld. In zulke ‘maatschappelijk gevoelige’ zaken moet de officier van justitie zelf, en niet de parketsecretaris, besluiten over de vervolging, aldus de kinderrechter. Op 21 december is de eerstvolgende zitting. Dan staan zo’n vijftien meerderjarige verdachten terecht. Op vrijdag 21 september werd het villadorp Haren onder de voet gelopen door feestgangers die afkwamen op een feestje dat was aangekondigd op Facebook. (NRC)

Nederland: Albanië mag niet nu in EU

Den Haag. Het Nederlandse kabinet is er tegen dat nu al de deur wordt opengezet voor Albanië om lid te worden van de Europese Unie. Premier Rutte zal tijdens de komende top van Europese regeringsleiders dan ook niet instemmen met dit voorstel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Volgens Nederland voldoet Albanië nog onvoldoende aan de voorwaarden om een nieuwe stap op weg naar het EU-lidmaatschap te zetten. Het land doet onvoldoende aan het versterken van de rechtstaat en bestrijden van corruptie. (NRC)

Minispoorboekje slaat goed aan

Amsterdam. Het nieuwe papieren minispoorboekje van reizigersorganisatie Rover blijkt goed te verkopen. In een week tijd zijn bij de stationsboekhandels van AKO al bijna tienduizend exemplaren verkocht, meldt Rover dinsdag. De NS geeft sinds 2010 geen spoorboekje meer uit omdat de vertrektijden ook digitaal zijn op te zoeken. De goede verkoop van het minispoorboekje toont volgens Rover aan dat er nog altijd behoefte aan een papieren versie is. (Novum)