Kijktips

Film

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, N-Z).

In aanloop naar de première van The Hobbit, aanstaande woensdag, zendt RTL 7 deze week op achtereenvolgende avonden de Lord of the Rings-trilogie uit. Vanavond het eerste deel van deze even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. RTL7, 20.30-00.10u.

Informatief

De Gouden Eeuw.

Presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de zeventiende eeuw in de Nederlanden en de link tussen verleden en heden. Naast grote economische en culturele voorspoed kende de Nederlandse samenleving in de 17de eeuw ook veel dynamiek. In dertien afleveringen komen thema’s als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes voorbij. En uiteraard ontbreken Michiel de Ruyter, Joost van den Vondel en Johan van Oldenbarnevelt niet. Ned.2, 20.25-21.10u.

This World: Cuba with Simon Reeve.

Twee jaar geleden kondigde Cuba regering economische hervormingen aan: de voedselrantsoenering werd afgeschaft, een miljoen ambtenaren werden ontslagen. Avonturier en journalist Simon Reeve reist door Cuba en praat met mensen wier leven sindsdien radicaal veranderd is. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Hiver rouge.

Politiethriller uit 2011. Enkele dagen voor Oudjaar wordt in Parijs een meisje vermoord. Ondanks de overeenkomsten met twee eerdere moorden gelooft commissaris Rousseau (Patrick Chesnais) niet in een seriemoordenaar. Bij zijn onderzoek krijgt hij hulp van wildebras Mariella De Luca (Camille Panonacle). TV5, 21.00-22.35u.