In woestijn gestrand met dank aan Apple's iPhone

Het geeft veel mensen een veilig gevoel een navigatiesysteem op hun mobiele telefoon te hebben, maar in Australië heeft die voorziening al ten minste zes automobilisten per abuis doen belanden in afgelegen stukken woestijn vol giftige slangen.

Sommige automobilisten zagen zich genoopt 24 uur zonder drinken en voedsel in de woestijn door te brengen alvorens de politie te hulp schoot. „We hadden vrijdag nog een man wiens auto kwam vast te zitten. Hij zag een slang, een geit en een vos en hij was te bang om uit zijn auto te stappen”, zei inspecteur Simon Clemence van de plaatselijke politie in de Australische deelstaat Victoria.

Oorzaak van deze problemen is een gebrekkige kaart op de iPhone van Apple. Appletopman Tim Cook verontschuldigde zich al in september voor problemen die zich konden voordoen met het kaartsysteem op de iPhones. Hij beval aan gebruik te maken van Google maps tot de oneffenheden zouden zijn opgelost. De man binnen het eigen bedrijf die verantwoordelijk was voor het kaartenfiasco werd ontslagen.

De politie wees erop dat de gestrande automobilisten nog geluk hebben gehad. Op dit moment is dit deel van Australië in de greep van een hittegolf, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 46 graden Celsius. „Als ze er hadden gezeten met die temperatuur en buiten het bereik van telefoons, zouden ze in ernstige moeilijkheden hebben kunnen raken”, aldus Clemence.

De politie heeft gewaarschuwd niet blindelings te vertrouwen op de instructies van hun telefoon en niet automatisch de woestijn in te rijden als ze daartoe worden opgeroepen. Ze gaf overigens toe dat het lastig navigeren kan zijn in delen van de deelstaat omdat er weinig wegaanduidingen zijn aangebracht. De politie heeft zelf ook contact met Apple opgenomen over de zaak. (Reuters)