HSBC schikt voor 1,9 miljard dollar in verband met witwaspraktijken

In een schikking met de Amerikaanse autoriteiten accepteert de Britse zakenbank HSBC een boete van 1,9 miljard dollar. Uit onderzoek door een commissie van de Amerikaanse Senaat bleek eerder dat HSBC miljarden dollars van Mexicaanse drugskartels witwaste.

Een vestiging van de Britse zakenbank HSBC op het eiland Jersey. Foto Reuters / Stefan Wermuth

In een schikking met de Amerikaanse autoriteiten accepteert de Britse zakenbank HSBC een boete van 1,9 miljard dollar.

Uit onderzoek door een commissie van de Amerikaanse Senaat bleek eerder dat HSBC miljarden dollars van Mexicaanse drugskartels witwaste. Ook zou de bank Amerikaanse handelssancties hebben geschonden door zaken de doen in landen als Iran. Met de schikking wordt een strafzaak afgekocht, meldt AP.

Bestuursvoorzitter Stuart Gulliver in een verklaring:

“We accepteren de verantwoordelijkheden voor de fouten die zijn gemaakt. We hebben eerder al grondige excuses aangeboden en dat doen we nu opnieuw.”

De schikking bestaat voor 1,25 miljard dollar uit het terugbetalen van geld dat zou zijn opgehaald met de illegale transacties. Niet eerder moest een bank zo’n groot bedrag aan verboden transacties terugbetalen. De overige 655 miljoen dollar is een boete.

De Amerikaanse Senaat, die onderzoek deed naar de witwaspraktijken, had het deze zomer over HSBC als “de toegangspoort tot het Amerikaanse financiële systeem”. Doordat de bank zich niet hield aan een verbod op financiële transacties met Iran en Cuba, kon bovendien geld uit die landen de VS bereiken. Verdacht geld uit de Kaaimaneilanden en Saoedi-Arabië kon zonder al te veel controle van eigenaar wisselen via HSBC. En mogelijk zijn ook terreurorganisaties financieel gesteund doordat de controle van HSBC tekortschoot.