Het doek valt voor het Metropole Orkest

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) kan geen geld vinden om het reddingsplan van het orkest te financieren.

Amsterdam. Het Metropole Orkest, gespecialiseerd in jazz- en popmuziek, zal waarschijnlijk ophouden te bestaan. Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker gaf gisteren tijdens de bespreking van de mediabegroting in de Tweede Kamer aan het orkest niet te gaan steunen.

Het pop- en jazzorkest krijgt nu nog zeven miljoen euro per jaar. Het Metropole Orkest stelde zelf eerder voor om door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige subsidiebedrag. Dat verzoek is niet ingewilligd. De staatssecretaris vindt het te veel.

Van het kabinet-Rutte I kreeg het orkest al eenmalig acht miljoen euro mee voor zogeheten ‘frictiekosten’. Daar kwam nog een miljoen euro extra bovenop, maar het totaal van negen miljoen euro blijkt niet genoeg te zijn. Om met de helft van het budget door te gaan, heeft het orkest naar eigen zeggen alleen al vier miljoen euro frictiekosten.

„Het Metropole Orkest zegt eigenlijk: wij zijn niet in staat om op eigen benen verder te gaan”, zei staatssecretaris Dekker gisteren. „Dat maakt het verhaal natuurlijk wel ingewikkelder. Ik constateer dat het gewoon heel veel extra geld kost. En dat dit ook niet het scenario is waarmee het orkest op eigen benen komt te staan.” Dekker noemde zijn besluit spijtig, maar bleef erbij. Het orkest houdt waarschijnlijk per augustus op te bestaan. Novum