Hersenonderzoek naar het meest angstaanjagende voetbalshirt

De Nederlandse firma Neurensics wil via het maken van hersenscans bij voetbalsupporters de meest vreeswekkende sporttenues ontwerpen.

Het bedrijf verrichtte hersenonderzoek onder Argentijnse fans. Ter gelegenheid van de opening van een filiaal in Buenos Aires bekeek de in neurologisch onderzoek gespecialiseerde firma hoe de Argentijnen emotioneel reageren op het voetbal. In totaal werden 25 fans een uur geobserveerd in een scan. Het ging om fans van de twee voornaamste clubs van Argentinië: River Plate (opgericht in 1901) en Boca Juniors (1905), het Ajax en Feyenoord van het Zuid-Amerikaanse land.

Bij het onderzoek werd de hersenactiviteit gemeten terwijl supporters beelden zagen hoogte- en dieptepunten uit de clubhistorie, belangrijke goals en voetbalshirts. Uit het onderzoek komen volgens Martin de Munnik van Neurensics aanwijzingen naar voren dat „via een combinatie van kleuren en beelden met hier en daar misschien een verstopt oog het shirt kan worden gemaakt dat de tegenstanders maximaal angst inboezemt”.

Neurensics wil met Adidas en Nike bekijken of zo’n shirt kan worden gemaakt. „Voetbalshirts worden nu alleen ontworpen op technische prestaties: laat het genoeg lucht door, is het aerodynamisch?” De mogelijkheden van een shirt als wapen in de strijd zouden worden onderschat.

Uit de scans blijkt dat de fans van Boca Juniors veel meer emoties en passie tonen dan de rivaliserende fans van River Plate. „De positieve maar ook de negatieve emoties van Bocafans, bijgenaamd La Doce (nummer 12), waren veel heftiger”, zegt De Munnik. „La Doce telt voor drie.”

Ook Boca’s strijdlied maakt veel meer indruk op de tegenstander dan andersom. Bij Riverfans wordt meer aandacht en spanning in de hersenen waargenomen bij het clublied van Boca dan andersom. Ook de onverwachte degradatie van River Plate laat heftige emoties achter in hun brein. De studieresultaten worden morgen gepresenteerd in Buenos Aires. De twaalfde dag van de twaalfde maand in jaar twaalf van deze eeuw is een speciale feestdag voor Boca.

    • Marcel Haenen