Gerechtshof: Imtech vervalste jaarrekeningen dochterbedrijf

De koers van het aandeel Imtech is gisteren met ruim 4 procent gedaald na de gerechtelijke vaststelling dat de technisch dienstverlener over 2009 een valse jaarrekening van dochterbedrijf Ventilex heeft opgesteld. Het gerechtshof Arnhem heeft, naar gisterochtend bekend werd, vorige week vonnis gewezen in een zaak tussen Imtech en een ontslagen directeur van dochtermaatschappij Ventilex. Volgens het hof heeft Imtech in dat conflict „willens en wetens” een valse jaarrekening opgesteld van Ventilex, opdat de ontslagen directeur geen aanspraak zou maken op een bonus.

Imtech zou de nettowinst van 2,5 miljoen euro over 2009 hebben omgezet in een netto verlies van 2,4 miljoen. Accountantkantoor KPMG heeft die vermeende vervalste jaarrekening goedgekeurd. Het hof gaat er in zijn arrest van uit dat „de rol van de bestuurders van Imtech en ook die van KPMG door politie en justitie nauwgezet zal worden onderzocht”. Imtech ontkende gisteren op een aandeelhoudersvergadering „ten stelligste” dat de jaarrekening is vervalst. Het bedrijf heeft aangekondigd in cassatie te gaan. NRC