Eerste Kamer gaat straks akkoord met verbod op nertsenfok

Na een jarenlange lobby lijkt er nu straks definitief een algeheel verbod te komen op het fokken van pelsdieren. Foto ANP / Rick Nederstigt
Na een jarenlange lobby lijkt er nu straks definitief een algeheel verbod te komen op het fokken van pelsdieren. Foto ANP / Rick Nederstigt Na jarenlang getouwtrek tussen voor- en tegenstanders lijkt er nu straks definitief een algeheel verbod te komen op het fokken van pelsdieren. Foto ANP / Rick Nederstigt

Ongetwijfeld een mooie dag voor de Partij voor de Dieren: na jaren is er niet alleen in de Eerste Kamer een meerderheid voor een verbod op het fokken van pelsdieren, maar ook verbiedt Costa Rica als eerste Latijns-Amerikaanse land de hobbyjacht.

Een meerderheid van de Kamer kan zich vinden in een initiatiefwetsvoorstel van SP en PvdA dat een algeheel verbod regelt op de nertsenfok, zo bleek vanavond tijdens een debat. Alleen VVD, CDA en SGP zijn tegen het verbod. Met de huidige wet wordt het houden van alle pelsdieren verboden. In het verleden is al een verbod ingesteld op het fokken van vossen en chinchilla’s, maar dat was zonder grote gevolgen voor de fokkers omdat ze vrij eenvoudig konden overschakelen op de fok van nertsen.

Het verbod op de nertsenfok speelt al jaren. Al in 1999 werd de Kamer het eens over een verbod, maar in 2002 werd het wetsvoorstel weer ingetrokken. In 2009 kwam er opnieuw een wetsvoorstel voor een verbod op tafel, maar dat werd twee keer door de Eerste Kamer teruggestuurd.

Kamp: uniek en opmerkelijk dit verbod

De Eerste Kamer stemt volgende week over het verbod. Daarna moet het kabinet nog een standpunt innemen over het verbod. De ministerraad zal er binnenkort over spreken, zei minister van Economische Zaken, Henk Kamp. Hij beloofde het wetsvoorstel snel verder af te handelen. Tegelijkertijd noemde Kamp het ‘opmerkelijk en uniek’ dat om morele redenen een gehele bedrijfstak wordt verboden.

Er zijn 158 nertsenfokkerijen, die samen jaarlijks meer dan vijf miljoen nertsen vergassen. De bedrijven zijn zeer winstgevend doordat de prijs van nertsenbont momenteel zeer hoog ligt. Kamp zei dan ook niet te verwachten dat de bedrijven binnenkort de nertsenfok al staken.

Het verbod gaat namelijk pas in 2024 in. Voor een zo lange overgangstermijn is gekozen omdat de nertsenfokkers op deze manier de tijd krijgen om investeringen terug te verdienen en een ander soort bedrijf te beginnen. Ook is er een fonds waaruit onder meer de sloop van stallen en kooien kan worden bekostigd.