De Sham II: een zelfgemaakte tank van de Syrische rebellen

Je last wat stalen platen op een oude dieselwagen, hangt er wat camera’s en een geweer aan, koppelt alles aan een controller van een Playstation 3 en je hebt een zelfgebouwde tank. Alsof The A-Team een klusje klaart. Maar dan in Syrië – en dat maakt het meteen wat serieuzer.

De rebellen op de Sham II, de zelf-gefabriceerde pantserwagen/tank. "100 percent made in Syria." Foto AFP / Herve Bar

Je last wat stalen platen op een oude dieselwagen, hangt er wat camera’s en een geweer aan, koppelt alles aan een controller van een Playstation 3 en je hebt een zelfgebouwde tank. Alsof The A-Team een klusje klaart. Maar dan in Syrië - en dat maakt het meteen wat serieuzer.

Russia Today heeft deze video van een zelfgemaakte tank in Bishqatin, in de buurt van Aleppo:

Tegen AFP zegt rebel Mahmud Abud dat het een maand heeft gekost om het pantservoertuig - die de naam Sham II heeft meegekregen - te construeren. De wagen is vier meter lang en twee meter breed en is uitgerust met vijf camera’s. De bestuurder navigeert op basis van de camerabeelden en wordt beschermd door de platen van 2,5 centimeter dik. Het machinegeweer kan worden bediend met de controller van een Playstation 3.

In een aflevering van The A-team zou dit wellicht werken, maar in Syrie is het allemaal toch wat serieuzer. Buitenlandredacteur en Midden-Oosten expert Carolien Roelants:

“Het is natuurlijk inventief en als het niet zo ernstig zou zijn in Syrië wellicht grappig, maar een echt gevechtsvoertuig kan je het niet noemen. En tegen de anti-tankgranaten van het regime is het niet bestand. Overigens hebben de rebellen ook echte tanks in handen, die ze hebben veroverd bij gevechten met het regime. Het probleem daarbij is weer dat die lastig zijn te besturen.”

Het dashboard van de Sham II. Foto AF / Herve BarHet dashboard van de Sham II. Foto AF / Herve Bar

    • Lex Boon