Berlusconi: spread Italië is bedrog

„Wat kan ons die spread schelen?” De Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft gisteravond een felle aanval gedaan op premier Monti en al degenen die zich zorgen maken over zijn terugkeer in de politiek.

In een telefoontje naar een praatprogramma op een van zijn eigen tv-zenders, Canale 5, zei Berlusconi dat hij zich voelt als „de zwarte man waar iedereen bang voor is” en die overal de schuld van krijgt. Kreeg Monti, die heeft aangekondigd dat hij aftreedt zodra de begroting is aangenomen, gisteren uitdrukkelijk het vertrouwen van bondskanselier Merkel, president Hollande en Europees voorzitter Herman van Rompuy? „Ik was een van de twee of drie meest gezaghebbende regeringsleiders”, beweerde Berlusconi. „Zeker, ik verzette me tegen Duitse eisen als die welke in Griekenland bijna een burgeroorlog hebben veroorzaakt.”

Het renteverschil tussen Duitsland en Italië komt volgens Berlusconi door speculatie tegen Italiaanse bedrijven. „Die spread is bedrog”, zei Berlusconi. „Je hoorde daar vroeger nooit over praten.”

De spread schommelt nu rond de 350 punten. Econoom Mario Deaglio rekende vanmorgen in La Stampa voor dat iedere 100 punten verschil 3,6 miljard euro aan extra rentekosten betekenen.

De meeste beurzen daalden gisteren door het nieuws dat Monti opstapt. Die zei in een reactie dat men daar niet dramatisch over moet doen. Hij nam de suggestie weg dat hij opstapt als premier zodra de begroting is aangenomen, waarschijnlijk nog voor Kerst. Hij biedt dan zijn aftreden aan, met als gevolg dat binnen zeventig dagen verkiezingen moeten komen – daarvoor worden nu 17 en 24 februari als meest waarschijnlijke data genoemd. Maar hij gaat wel door als demissionair premier totdat er een nieuwe regering zit. Mede als gevolg van deze precisering bleef het verlies op de beurs in Milaan beperkt tot 2,2 procent.

Monti liet in het midden of hij opnieuw premier wil worden. Pier Luigi Bersani, die als leider van de linkse Democratische Partij goede kans maakt de verkiezingen te winnen, riep Monti op zich niet in de politieke strijd te mengen. Hij suggereerde dat Monti volgend jaar beter kan proberen president te worden.

    • Marc Leijendekker