Amerikaanse beurswaakhond gaat tandeloos 2013 in

Niet alleen het Amerikaanse Congres kampt met een patstelling, ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) kan ermee te maken krijgen. Door een van de vijf leden van de commissie te benoemen tot (tijdelijke) opvolger van de vertrekkende SEC-voorzitter Mary Schapiro, zonder in een vervanging te voorzien, heeft president Barack Obama de toezichthouder op Wall Street met een probleem opgezadeld. Wat hem politiek gezien misschien goed uitkomt, kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor de bescherming van de aandeelhouders.

De optelsom is eenvoudig. Het afscheid van Schapiro volgende week zal ertoe leiden dat er in het SEC-bestuur twee leden van zowel de Republikeinse als de Democratische partij overblijven. Om effectief te kunnen besturen is een vijfde commissielid noodzakelijk. Dat is precies de reden waarom de SEC – net als de twee andere toezichthouders, Commodity Futures Trading Commission en Federal Trade Commission – langs deze lijnen is ingericht.

Beleggers hebben om twee fundamentele redenen last van de ontstane situatie. In de eerste plaats zal het zonder een beslissende vijfde stem vrijwel onmogelijk zijn nieuwe regelgeving voor de financiële dienstensector door te voeren, zoals het opleggen van eventuele extra waarborgen voor beleggers op de geldmarkten, waar 2.600 miljard dollar in omgaat. De Democraat Luis

Aguilar heeft zich verzet tegen door Schapiro gesteunde hervormingen, totdat uit een grondig onderzoek zou blijken dat de hervormingen die na de crisis zijn doorgevoerd effectief zijn geweest.

Dat rapport werd afgelopen week naar buiten gebracht. Het duidt erop dat de veranderingen die in 2010 werden getroffen wel hielpen, maar op zichzelf niet hadden volstaan om de crisis van 2008 te voorkomen. Dit zou Aguilar ervan kunnen overtuigen in ieder geval een paar van de door Schapiro omarmde voorstellen te steunen, aldus persbureau Reuters. Maar bij het ontbreken van een vijfde stem zouden de bezwaren van de twee Republikeinse commissieleden het initiatief alsnog kunnen doen sneuvelen.

Ten slotte is er het rekruteringsprobleem. Hoewel Elisse Walter voorlopig tot voorzitter is benoemd, houden nieuwsberichten het erop dat zij een ‘tussenpaus’ is die niet langer dan een jaar in functie zal zijn – een onwelkome boodschap voor juristen, die anders wellicht best bereid zouden zijn om voor de SEC te gaan werken.

Vorige week zijn al drie hoge SEC-functionarissen opgestapt. Wie wil er nu een leidinggevende functie aanvaarden als de baas min of meer op het punt staat te vertrekken?

Obama heeft nu misschien een zwaar politiek gevecht over de benoeming van een nieuwe SEC-voorzitter vermeden, maar hij heeft beleggers geen dienst bewezen door de waakhond stuurloos en in laatste instantie ook tandeloos te laten.

    • Daniel Indiviglio
    • Rob Cox En