Wilhelmus: laten we de zaak vooral niet opblazen

G roepjes ouders in de kantine op zaterdagochtend, terwijl honderden jonge spelertjes op de foto gaan voor een voetbalplaatjesactie. Een dag later wat spelers van seniorenteams en de vaste clubmensen. Bij tweedeklasser Wilhelmus uit Voorburg geen grootscheepse acties naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. „Laten we dit klein houden”, zegt voorzitter Frank Nihof. „We moeten het niet opblazen, dat is afgelopen week genoeg gebeurd. Door er in kleine groepjes over te praten, besef je des te beter hoe je zelf iets kunt doen.”

Wilhelmus – gelegen tussen nieuwbouwwijk Leidschenveen en het oude centrum van Voorburg – is de laatste jaren gegroeid tot een club van 1.150 leden. „We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we vanuit de eigen club nagenoeg geen calamiteiten kennen”, stelt Nihof. „Maar we worden er soms wel mee geconfronteerd. Een wedstrijd van de A1 liep vorig jaar gierend uit de klauw. Onze spelers, leider en grensrechter gingen er gelukkig uitstekend mee om. Sussen, spelers weghalen. Op die momenten kun je concreet het verschil maken.”

Uit de gesprekken van het afgelopen weekeinde trekt Nihof lessen, die de club vastlegt in een gedragscode . „Over voorbeeldgedrag van leiders en trainers, de verantwoordelijkheid van medespelers. Dat moet je blijvend tussen de oren zien te krijgen.” Ook gaat Wilhelmus bijeenkomsten organiseren voor clubscheidsrechters. „Gooi de discussie op tafel hoe het met partijdigheid staat. Je hoort het zo vaak: een goede grensrechter pakt vijf punten per jaar. Bij de jeugd zie je het al. Laten we over dit soort dingen volwassen doen. Het is een spel. Ook de clubscheidsrechters en grensrechters moeten zich aan de regels houden.”

Concrete actiepunten, geen grote woorden. „Als speler aan de onderkant van de Haagse bond heb ik zelf van alles meegemaakt”, zegt Nihof. „Het is verschrikkelijk wat met Richard Nieuwenhuizen is gebeurd. Maar deze wereld gaat snel en als je niet oppast gaan we zo over tot de orde van de dag.” Hij wijst naar buiten, waar wat talentjes in de stromende regen voetballen en aan het hek van veld 2 een groot wit bord hangt waarop de tekst komt ‘Zonder respect geen voetbal’. Geen bezoeker kan het bord missen. „De les van dit weekend is dat we hier blijvend aandacht aan moeten besteden.”