‘VVD wil regionale omroepen onderbrengen op Nederland 3’

Regionale omroepen kampen net als de publieke landelijke zenders met financieel moeilijke tijden. Foto ANP / Robert Vos

De VVD zal vandaag in het Tweede Kamerdebat over de mediabegroting voorstellen om regionale omroepen onder te brengen op Nederland 3. Volgens Nu.nl is de partij van mening dat de publieke omroepen wegens bezuinigingen het derde net niet meer weten te vullen.

De omroepen zouden minder hard hoeven te snijden in het personeelsbestand en faciliteiten wanneer de dertien regionale omroepen die Nederland rijk is worden toegevoegd aan de derde publieke zender. Dit stelt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing volgens de nieuwssite:

“Het is heel simpel, als er iets in Haren gebeurt belt de NOS met RTV Noord om ter plekke verslaglegging te doen. Op deze manier kan de omroep sneller schakelen, zijn ze sneller ter plaatse en bespaart men bakken met geld die kunnen gebruikt worden voor kwaliteitsverbetering van programma’s.”

Terwijl het verkiezingsprogramma van de VVD nog voorzag in het standpunt dat twee publieke netten voldoende waren, zegt Huizing dat het regionale nieuws op Nederland 3 “sneller en makkelijker” te vinden zou moeten zijn. Ook zouden de regio-omroepen meer moeten samenwerken met de NOS.