Vrachtschip pas morgen weggesleept

Het vrachtschip Ocean Victory ligt vast aan twee ankers voor de kust van Zandvoort. Foto ANP / Olaf Kraak

Het gisteren op drift geraakte vrachtschip Ocean Victory wordt pas morgen weggesleept. Bergers wilden er eigenlijk aan het einde van de middag mee beginnen, maar het waait nog te hard, zo heeft de kustwacht laten weten.

Zoals het er nu naar uitziet wordt morgen rond acht uur begonnen met het lichten van de ankers. Daarna wordt het schip met vier sleepboten naar de haven van IJmuiden gesleept.

De 170 meter lange Ocean Victory uit Panama voer gisteren kort na vertrek uit de haven van IJmuiden rond 19.15 uur over een boei. Daarbij kwam een ketting in de schroef en raakte het schip op drift. De wind stuwde het schip richting de kust. Sinds 01.00 uur ligt het schip voor anker voor de kust van Zandvoort.

Bemanning nog op het schip, maar niet in nood

De boei zit nog altijd via de ketting vast aan de schroef van het schip. Die botst nu steeds tegen de achterkant van het schip, voor het wegslepen wordt eerst bekeken of dat geen lek kan veroorzaken. Zo nodig moet de boei eerst los worden gesneden.

De Ocean Victory heeft geen lading aan boord, maar wel twintig bemanningsleden. Die hoeven volgens een woordvoerder van de kustwacht niet van boord te worden gehaald. “Het leven op zo’n schip gaat gewoon door”.