Van Persie helpt United aan zege in stadsderby

De spits maakte in blessuretijd het winnende doelpunt voor Manchester United in de topper tegen City.

AMSTERDAM. Manchester United heeft gisteren de koppositie in de Premier League verstevigd. Op bezoek bij stadgenoot Manchester City won United met 3-2. Robin van Persie werd matchwinnaar door in de blessuretijd bij een 2-2 stand uit een vrije trap raak te schieten.

United, waar de Nederlander Alexander Büttner niet bij de wedstrijdselectie zat, begon goed aan de stadsderby in het Etihad Stadium van regerend landskampioen City. Binnen een half uur stond de ploeg van manager Alex Ferguson door twee doelpunten van Wayne Rooney op een comfortabele 2-0 voorsprong. Rooney (27) bereikte daarmee de grens van 150 doelpunten in de Premier League, als jongste speler ooit.

Met een fraaie actie was Van Persie halverwege de tweede helft dicht bij de 3-0, maar het schot van de Nederlandse aanvaller belandde op de paal. In de daaropvolgende aanval van City maakte Yaya Touré de aansluitingstreffer: 1-2. Vlak voor het einde van de wedstrijd leek de Argentijn Pablo Zabaleta met de gelijkmaker een punt voor de ploeg van trainer Roberto Mancini te redden. Maar Van Persie bezorgde de ‘Red Devils’ in de slotfase alsnog de drie punten. Het was zijn elfde competitiedoelpunt van dit seizoen.

Door de nederlaag kwam voor City een einde aan een indrukwekkende reeks van ongeslagen thuisduels in de Premier League die bijna twee jaar duurde. Koploper United heeft nu zes punten voorsprong op nummer twee City. Chelsea, dat met 3-1 won op bezoek bij Sunderland, staat derde op de ranglijst. NOVUM