Uitgelicht

Film

Leatherheads (George Clooney, 2008, VS/D). Tweede film (na Good Night, and Good Luck) van George Clooney. Deze keer een pretentieloze komedie die zich afspeelt in de jaren twintig. Clooney speelt zelf de nog steeds ambitieuze oudere American-footballspeler, die zijn derderangs team vanuit een derderangs competitie naar het hoogste niveau wil brengen en daartoe een jonge ster aantrekt: John Krasinski als Carter Rutherford – de ideale schoonzoon: oorlogsheld, uiterlijk van een jonge god, razendsnel op het veld. Te mooi om waar te zijn, vindt ook de brutale verslaggeefster Renée Zellweger, die op zoek gaat naar het ware oorlogsverleden van Rutherford. RTL8, 20.30-22.45u.

Hart’s War (Gregory Hoblitt, 2002, VS). Oorlogs- annex rechtbankdrama behandelt op nogal potsierlijke wijze thema’s als eer, moed en opofferingsgezindheid. Bruce Willis en Colin Farrell als Amerikanen in Duits krijgsgevangenkamp.BBC 1, 00.20-02.20u.

Informatief

Erlebnis Erde: Kolibris – Juwelen der Lüfte. Documentaire over het verbazingwekkende leven der kolibries, met hun hartslag van 400 maal per minuut (in rust) tot 1.200 en dwingende maaltijdschema (elk kwartier). Hun territorium verdedigen ze op leven en dood – één gemiste zoete snack kan fataal zijn. ARD, 20.15-21.00u.

Panorama: The Secret Drone War. De CIA voert met onbemande vliegtuigjes aanslagen uit in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Daarbij zijn tot nu toe naar schatting 3.000 doden gevallen. Vanuit Waziristan een reportage over de drone war en over de vraag waarom de slachtoffers daarvan in Britse rechtszalen op zoek gaan naar gerechtigheid.BBC 1, 21.30-22.00u.

Die Story im Ersten – Was macht Merkel? Analyse van het optreden van de bondskanselier tijdens de eurocrisis. Wat speelde zich bijvoorbeeld af op 20 oktober 2011, toen Merkel haar dienstauto kriskras door Berlijn liet rijden en minutenlang eerst met Sarkozy belde en vervolgens met Van Rompuy? Voor- en tegenstanders van haar crisismanagement en langetermijnvisie komen aan het woord. ARD, 22.45-23.30u.

Human Doc: Terugkeercoach. In België worden gezinnen met kinderen die het grondgebied moeten verlaten, lokaal opgevangen in gewone huizen en begeleid door een terugkeercoach. Met succes: intensieve, persoonlijke begeleiding vergroot de kans op een duurzame terugkeer in het herkomstland. Dat logenstraft de in Nederlands overheersende opvatting dat alleen ‘drang en dwang’ in een sober verblijf mensen kan motiveren om te vertrekken. De film volgt Tinne Jansen en Eve Rondou van de Dienst Vreemdelingenzaken in Sint-Gillis-Waas. Het zijn duizendpoten, goed geschoold in alle wet- en regelgeving voor vreemdelingen en ze beheren een uitgebreid netwerk.Ned.2, 22.55-23.55u.