Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topman Douwe Egberts stapt op na ‘verschil van mening met bestuur’

Michiel Herkemij, topman van koffieconcern DE Master Blenders, stapt eind van de maand op. Jan Bennink zal de verantwoordelijkheden van de CEO van Douwe Egberts overnemen tot er een vervanger is gevonden. Dat meldt het bedrijf vandaag in een schriftelijke verklaring.

De vertrekkende Michiel Herkemij in juni van dit jaar. Hij slaat op de gong om de notering aan NYSE Euronext te bekrachtigen. Foto ANP/ Toussaint Kluiters

Michiel Herkemij, topman van koffieconcern DE Master Blenders, stapt eind van de maand op. Jan Bennink zal dan de verantwoordelijkheden van de CEO van Douwe Egberts overnemen tot er een vervanger is gevonden. Dat meldt het bedrijf vandaag in een schriftelijke verklaring.

Volgens Douwe Egberts hebben het bedrijf en Herkemij samen besloten om uit elkaar te gaan. De precieze aanleiding voor het vertrek is nog niet duidelijk.

In de verklaring wordt slechts uitgelegd dat er voor het komende jaar nieuwe doelstellingen zijn geformuleerd: de innovaties die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd hebben gezorgd voor een ‘fundament’ dat komend jaar voor een omzetgroei van drie tot vijf procent moet gaan zorgen.

Meningsverschil werd duidelijk bij aandeelhoudersvergadering

Tegenover NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam heeft het bedrijf inmiddels aangegeven dat er een verschil van mening bestaat tussen de Raad van Bestuur en de vertrekkende CEO. Rijlaarsdam:

“Eind vorige maand vond de eerste aandeelhoudersvergadering plaats van Douwe Egberts. Daar is men overeengekomen wat de nieuwe strategie van het bedrijf is voor het komende jaar. Over deze strategie heeft volgens het bedrijf nooit onenigheid bestaan. Er is tijdens deze vergadering wel een verschil van mening duidelijk geworden over de snelheid waarmee deze nieuwe strategie geïmplementeerd zou moeten worden.”

De precieze aard van het meningsverschil wordt mogelijk morgen opgehelderd, dan volgt een mondelinge persverklaring van DE zo laat Rijlaarsdam weten.

Bennink, oud-bestuursvoorzitter bij Numico en president-commissaris van DE, heeft vandaag in de verklaring van het bedrijf zijn waardering uitgesproken voor het werk van Herkemij:

“De Board en ik willen onze waardering voor Michiel uitspreken vanwege zijn werk gedurende de laatste 12 maanden en zijn bijdrage aan de afronding van de spin-off van Sara Lee, de notering van DEMB 1753 als een onafhankelijk pure-play koffie- en theebedrijf aan de Amsterdamse Beurs en de start van het uitrollen van onze strategie”

Miljoenenfraude dochteronderneming DE

In 1984 werd Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee. Dit moederbedrijf kondigde eerder dit jaar de beursgang aan van DE. Bennink is een voormalige topman van babyvoedingfabrikant Numico en werd hierna topman bij Sara Lee. Toen werd ook bekend dat hij leiding ging geven aan DE als voorzitter van de Raad van Commissarissen.

Amper drie weken nadat het koffie- en theebedrijf zich officieel had afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee, en een zelfstandige notering had gekregen op de Amsterdamse beurs, moest DE bekennen dat bij de Braziliaanse dochteronderneming fraude in de boekhouding was geconstateerd. Later werd de schade vastgesteld op 37 miljoen euro. Wat de rol van deze affaire is in het vertrek van de CEO blijft nog onduidelijk.