Stuk over Coco Chanel laat zien dat mode haar 'religie' was

Mode- en kostuum-vormgever Aziz Bekkaoui bezocht een toneelstuk over Coco Chanel.

Aziz Bekkaoui
Aziz Bekkaoui

Theater

Coco Chanel Revisited door Toneelgroep Dorst. Gezien: 7/12 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 16/2 Inl: toneelgroepdorst.nl ****

Dankzij de regie, het spel en de inzet van actrice Trudy de Jong is modekoningin Coco Chanel een metafoor om een boeiend verhaal te vertellen. De voorstelling drukt de tijdgeest uit en schetst de sociale en politieke context. Coco Chanel Revisited biedt geen kostuumgeschiedenis, dat zou een te makkelijke weg zijn. De kostuums zijn een middel om het leven van een vrouw te belichten, die haar tijd ver vooruit was. Met haar couture wilde ze de vrouw bevrijden van het dictaat van korsetten en hoge hakken.

Het knappe van het spel van Trudy de Jong is dat zij Coco Chanel niet imiteert, maar ze gedraagt zich als Chanel, even geloofwaardig als vanzelfsprekend.

Chanel leerde dat mode een weerspiegeling is van de maatschappij. We krijgen inzicht in de artistieke avant-garde van die tijd: muziek van Stravinsky en balletten van Diaghilev. Ik vond het prachtig zoals zij kleerhangers waaraan kostuums hangen kon laten bewegen en dansen als de wilde Ballets Russes.

Ik herkende veel in de voorstelling, dat maakte het zo boeiend. Mode is ook voor mij een theatraal gegeven. Ik werk met schaar en spelden op de vloer in direct contact met de modellen of de performers. Dat deed Chanel ook.

Prachtig is de vileine Chanel die Trudy de Jong neerzet, bijvoorbeeld in de scène waarin ze haar woede uit over aartsrivale Elsa Schiaparelli.

Alles wat Chanel maakte, was helder en elegant. En gemaakt voor de vrouwen die het moesten dragen.

De regie van Ria Marks en de tekst van Theo de Groot en Tjeerd Bischoff leggen fraaie accenten op Chanels gedachten over mode als een levensovertuiging, bijna als een religie.

De voorstelling heeft de vorm van een collage. We zien flarden uit Chanels leven. Het slot biedt een theatraal hoogtepunt: de actrice verkleedt zich achter een wit scherm en dan komt ze te voorschijn, in een Chanel-mantelpak. Heel authentiek en prachtig.