Strauss-Kahn en hotelmedewerkster schikken in verkrachtingszaak

Hotelmedewerkster Diallo (rechts) en Dominique Strauss-Kahn. De voormalige IMF-topman (en voormalig favoriet voor de opvolging van Sarkozy) schikt de zaak tegen het ‘kamermeisje’ dat hem van verkrachting beschuldigt. Foto AFP / Francois Guillot

Dominique Strauss-Kahn en de hotelmedewerkster die hem beschuldigt van een poging tot verkrachting, hebben een schikking getroffen. Dat meldt een rechter in New York vanavond aan persbureau AP.

Het bedrag dat de twee hebben afgesproken voor de schikking is niet bekendgemaakt. Eind vorige maand werd al gemeld dat er een schikking zou worden getroffen, maar dat bericht is toen door de advocaten van Strauss-Kahn ontkend.

Strauss-Kahn heeft altijd ontkend

Aanvankelijk leek de zaak duidelijk. DNA-bewijs toonde dat er inderdaad sprake was geweest van seks en de uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen door Diallo leken de aanklagers te overtuigen. Totdat zij enkele weken later het vertrouwen in haar verloren toen bleek dat ze over haar verleden had gelogen, onder meer over een eerdere verkrachting die nooit had plaatsgevonden. ‘DSK’ heeft altijd volgehouden dat ze de seks allebei wilden.

Zij zegt dat zij altijd de waarheid over het voorval heeft verteld. Strauss-Kahn noemde de aanklacht lasterlijk en diende vervolgens een tegenvordering in van een miljoen dollar.

Strauss-Kahn was topman van het Internationaal Monetair Fonds toen in mei 2011 naar buiten kwam dat hij in een hotel in New York zou hebben geprobeerd de medewerkster (Nafissatou Diallo wordt vaak als ‘kamermeisje’ aangeduid, maar ze was 32 jaar oud) tot seks te dwingen.

De zaak leidde ertoe dat Strauss-Kahn vertrok bij het IMF. Ook zijn ambities om Sarkozy op te volgen als president van Frankrijk moest hij laten varen.