Stef Blok gaat huurplannen nog eens goed bekijken

Stef Blok op het binnenhof. Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister voor Wonen Stef Blok is bereid om nog eens naar de ‘grondslag’ van zijn huurplannen te kijken, zo schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de maximale huurprijs die corporaties mogen hanteren gekoppeld wordt aan de WOZ-waarde van woningen. Corporaties vrezen in problemen te komen als deze waarde daalt. Zij moeten een verhuurdersheffing van twee miljard euro betalen, maar als de waarde van woningen niet stijgt kunnen ze dit niet ophoesten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Blok dat de voorgenomen grondslag, 4,5 procent van de WOZ-waarde, beperkingen oplevert voor het mogelijk maken van marktconforme huren. Corporaties kunnen de verhuurdersheffing ook betalen door efficiëntere bedrijfsvoering, lagere overheadkosten en kostenredactie bij onderhoud en verkoop van huurwoningen, laat hij weten.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch liet maandag aan nu.nl weten dat zijn partij de plannen uit het regeerakkoord wil herzien.