Steeds minder werk voor MBO’ers

Hoog opgeleide werknemers hebben meer kans op een baan en hun lonen zijn de afgelopen 15 jaar relatief ook meer gestegen dan elders op de arbeidsmarkt. Met name werknemers met een MBO-opleiding vinden steeds moeilijker een baan, hoewel dat nog niet heeft geleid tot een negatieve loonspiraal.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de vandaag gepubliceerde studie ‘Loonongelijkheid in Nederland stijgt’.

De trend dat hoog opgeleide werknemers betere kansen hebben dan gemiddeld opgeleiden, zorgt ervoor dat de loonongelijkheid op de arbeidsmarkt is toegenomen. De werkloosheid onder die laatste groep was sinds de recessie van 2001 nooit lager dan 3,5 procent, maar in 2011 steeg die naar 5,3 procent. Veel werk op MBO-niveau is de afgelopen jaren geautomatiseerd, of overgeheveld naar het buitenland.

De werkgelegenheid groeide sinds 1998 niet alleen in het hogere opleidingssegment van de arbeidsmarkt, maar ook aan de onderkant met 2 procent. In het middensegment kromp deze met 4,5 procent. MBO’ers zouden hun kansen kunnen vergroten door verder te studeren; het ‘rendement’ van hoger onderwijs stijgt nog steeds.