Spartaan’20: Grote mond? Dan maar naar lager team

Door

Jeugdspelers van Spartaan’20 zijn niet te vinden in de kantine van de amateurclub uit Rotterdam-Zuid als het zaterdagmiddag gaat over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het zijn vooral trainers, begeleiders en bestuursleden die met elkaar in debat gaan. Een bewuste keuze, zegt vice-voorzitter van de club Marius Heinerman.

„We hebben 500 jeugdleden. Als je die allemaal hier in de kantine uitnodigt, heeft dat weinig effect.” Volgens Heinerman werkt het beter als de trainers en begeleiders met elkaar over het incident praten en het later bespreken met hun pupillen. „Elke trainer moet het erover hebben in zijn team. We denken dat kinderen op die manier bewuster worden van het probleem.”

Spartaan’20 is een van de bekendste amateurverenigingen uit Rotterdam. De club heeft meer dan 800 leden en geldt als kweekvijver voor jong Rotterdams voetbaltalent. Internationals Jetro Willems en Bruno Martins Indi begonnen hun carrière bij Spartaan.

Meer dan 30 nationaliteiten kent de club uit het multiculturele Rotterdam-ZuidBij de jeugd is ongeveer 85 procent van de kinderen van allochtone afkomst. Maar die afkomst is zaterdag geen onderwerp van gesprek in de kantine van Spartaan, ondanks de discussie die afgelopen week losbrak over de etniciteit van de jongens die grensrechter Nieuwenhuizen doodtrapten. Voetbalgeweld zou vaker voorkomen onder Marokkaanse jongens, zo was vaak te horen.

„Ik heb me daar over lopen te irriteren”, zegt vice-voorzitter Heinerman. „Het heeft niets met afkomst te maken. Vorig jaar is hier in de buurt bij een andere club ook een scheidsrechter belaagd. Dat waren alleen Nederlandse jongens.”

Waar het geweld op de velden dan wel mee te maken heeft? Opvoeding, discipline en het feit dat niet streng genoeg wordt opgetreden tegen wangedrag, vindt Hakan Özturk, voetbalvader en trainer van de B-jeugd bij Spartaan. „Ik had een jongen in mijn team die zich misdroeg. Die wordt niet uit de club gegooid, maar naar een lager elftal gezet. Daar is hij weer in de fout gegaan. Toen moest hij weg. Een maand later zag ik dat hij alweer bij een andere club speelde. Verenigingen moeten met elkaar afspreken dat zoiets niet kan.”