Schuldcultuur

Grafisch ontwerper Ruiter Janssen schrok van de hoge bedragen die mensen in zijn omgeving maandelijks aan DUO moeten betalen om hun studieschuld af te betalen. Als ervaringsdeskundige verdiepte hij zich in het onderwerp studieschuld en kwam tot de conclusie dat het thema studieschuld complex is en dat er vele waarheden bestaan.

Janssen besloot in het kader van zijn master Design aan het Sandberg Instituut een landschap van informatie te ontwerpen dat, zegt hij, een context schept rond het thema, om zo mensen op een andere manier over het onderwerp na te laten denken. Als basis voor het project ‘Schuldcultuur’ gebruikte hij zijn eigen zolderkamer. Het datalandschap laat de campagne van de staat om studenten meer te laten lenen zien in relatie tot de groeiende hebberigheid van de studenten. We leven, vindt Ruiter Janssen, „gewoonweg in een schuldcultuur”. De explosieve stijging van het aantal studenten met een studieschuld en de hoogte van die schuld is volgens hem een symptoom van de financiële crisis.

Ruiter Janssen houdt zich bezig met ‘information design’. De afgelopen jaren werkt hij als freelance ontwerper vanuit zijn studio in Amsterdam. In 2010 is hij genomineerd voor de infographic jaarprijs van BNO en NVJ voor zijn project ‘Het Frisia-Nederland conflict’.

www.ruiterjanssen.nl