Scheids heeft altijd gelijk

Jacko van den Bosch toont in het clubhuis de gedragscode nog maar eens op een groot scherm. Opdat leden van voetbalvereniging Owios uit Oldebroek (Noord-Veluwe) beseffen dat de vorig jaar ingevoerde gedragsregels zijn opgesteld om nageleefd te worden.

Daar ontbreekt het nogal eens aan, zegt de voorzitter, die de herdenkingsbijeenkomst van zaterdagochtend aangrijpt om onwillige leden met de rauwe werkelijkheid te confronteren. Die is dat de afgelopen maand bij drie jeugdwedstrijden incidenten zijn geweest, van vechtpartijen tot discriminerend gedrag. En bij twee duels van het eerste elftal hebben supporters zich op soortgelijke wijze misdragen. Op grond van de gedragscode worden boosdoeners gestraft, maar Van den Bosch zou willen dat hij geen maatregelen hoeft te nemen. Om te voorkomen dat het bij Owios escaleert, roept hij op deze voetballoze zaterdag leden op zich te gedragen en op te treden tegen excessen; met sociale controle kan al veel ellende worden voorkomen. Van den Bosch: „De scheidslijn tussen emotie en agressie is dun. Wij zijn als volwassenen verantwoordelijk. Ik vraag jullie het goede voorbeeld te geven en de jeugd aan te spreken op onacceptabel gedrag. Het is niet alleen aan het bestuur, ook aan de leden.”

Daarna volgt een discussie waarbij een aantal leden zegt het moeilijk te hebben met significant partijdige scheids- en grensrechters. Ofwel: het valt niet altijd mee emoties te controleren. Maar oneerlijk fluiten of vlaggen is voor Van den Bosch geen legitimatie voor grensoverschrijdend gedrag. Volgens hem moet de basislijn zijn: de scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook al heeft hij ongelijk.

Hoewel zo’n zestig van de bijna zevenhonderd leden naar de bijeenkomst zijn gekomen, ontbreken juist de leden voor wie de boodschap is bedoeld. Niet één recalcitrant jeugdlid en niet één agressieve supporter. De boodschap moet hen via een omweg bereiken. Of via een straf op grond van de gedragscode.

Henk Stouwdam