Schaatser Otterspeer wint 1.000 meter in Nagano

Otterspeer brak in 2010 door naar de nationale top. Nu is hij weer verder.

Amsterdam. Schaatser Hein Otterspeer heeft gisteren in de M-Wave van Nagano voor het eerst in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Op de 1.000 meter bleef de 24-jarige sprinter in een tijd van 1.09,20 Denny Morrison (1.09,64) en Kjeld Nuis (1.09,72) ruim voor. „Dit is absoluut iets waar ik naar gesmacht heb”, zei Otterspeer tegen de NOS. „Dit wil je winnen, hier doe je het voor. Ik ben heel blij dat ik ’m nu te pakken heb.”

De 1,93 meter lange Otterspeer brak in 2010 door naar de nationale top en vestigde zich vorig seizoen onder trainer Gerard van Velde in de internationale subtop. Bij zijn eerste WK sprint eindigde Otterspeer als zevende, bij de WK afstanden volgde een zesde plaats op de 1.000 meter. Bij de wereldbeker in Heerenveen stond hij op de 500 meter voor het eerst op het podium, derde. De wereldbekerzege in Japan ziet hij als een doorbraak. „Je hebt iets gedaan wat je nooit eerder gedaan hebt. Dit was er één en nu gaan we zo veel mogelijk sprokkelen dit seizoen.”

Uitblinker in Nagano was de Finse sprinter Pekka Koskela, die de eerste dag zowel de 500 als de 1.000 meter won. Vooral op de kortste afstand was de krachtige stylist een klasse apart. Jan Smeekens eindigde op de eerste 500 meter als zevende, gisteren werd hij derde. Na vier 500 meters leidt Smeekens in het klassement om de wereldbeker. Bij de vrouwen eindigde Lotte van Beek op beide 1.000 meters als derde. Gisteren won Christine Nesbitt, zaterdag Heather Richardson. Op de 500 meter blonk de Zuid-Koreaanse Lee Sang-Hwa met twee zeges uit. NRC