Reeks van aanslagen treft Afghanistan

Afghanistan verkeert in de greep van een nieuwe golf moordaanslagen, naar wordt aangenomen het werk van de Talibaan en hun bondgenoten. De aanslagen richten zich behalve op prominenten bij de veiligheidsdiensten ook op vrouwen die zich inzetten voor projecten waarvan de Talibaan niet zijn gediend.

Vanmorgen kwam de politiecommissaris van de zuidwestelijke provincie Nimroz, generaal Muhammed Musa Rasuli, om het leven toen een bermbom tot ontploffing werd gebracht langs de weg. De Talibaan eisten later bij monde van een woordvoerder de verantwoordelijk op voor de aanslag. „We gaan door met aanslagen op regeringsfunctionarissen”, aldus zegsman Qari Youssef Ahmadi.

Ook werd Nadia Siddiqi, het tijdelijke hoofd voor vrouwenzaken in de oostelijke provincie Laghman, vanmorgen doodgeschoten op weg naar haar werk. Ze was de opvolgster op het provinciale departement voor vrouwenzaken van Hanifa Safi, die op haar beurt in juli was vermoord. Voor deze aanslag heeft nog niemand zich verantwoordelijk gesteld.

Donderdag werd al een moordaanslag uitgevoerd op Asadullah Khalid, chef van de inlichtingendienst. De dader had zich voorgedaan als een vredesgezant van de Talibaan. De aanslag vertoonde veel overeenkomsten met de aanslag van vorig jaar op oud-president Burhanuddin Rabbani. Anders dan Rabbani overleefde Khalid echter de aanslag, al raakte hij ernstig gewond.

Vorige week werd in de provincie Kapisa een 25-jarige vrouw gedood, die werkte in de gezondheidszorg.

In een ander incident wisten Amerikaanse commando’s een woensdag ontvoerde Amerikaanse arts te bevrijden. De Amerikaanse opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal John Allen, gaf het bevel tot de actie toen uit inlichtingen bleek dat de arts in levensgevaar verkeerde. Bij de bevrijdingsactie kwam één Amerikaanse commando om het leven. Ook zeven mensen die volgens de Amerikanen bij de ontvoering waren betrokken, werden gedood. (Reuters, AP, BBC)