PSV wint het gevecht met zichzelf

PSV staat weer bovenaan na een zege op FC Twente. Maar belangrijker nog: het elftal dwong eindelijk respect af op het veld.

PSV’ers Strootman (links) en Wijnaldum na de 2-0 van ploeggenoot Matavz (niet zichtbaar). Geheel links Twente-keeper Boschker.
PSV’ers Strootman (links) en Wijnaldum na de 2-0 van ploeggenoot Matavz (niet zichtbaar). Geheel links Twente-keeper Boschker. Foto ANP

De actie voor respect op het voetbalveld had een zalvende werking op PSV. Onder leiding van de uitblinkende captain Kevin Strootman werd niet alleen FC Twente in Eindhoven met 3-0 verslagen, ook bleven vervelende gebaartjes, geklaag tegen de scheidsrechter en kwetsende spreekkoren achterwege. Het elftal van Dick Advocaat nam de koppositie van FC Twente over en liet zich in een topper eindelijk van zijn beste kant zien. Vandaag toonde PSV dat het echt wilde winnen, zei een tevreden hoofdtrainer.

Vooraf maakte PSV zich zorgen over de afwezigheid van routinier Mark van Bommel, die een schorsing uitzat. De aanvoerder werd gisteren tegen het matig spelende FC Twente nauwelijks gemist. Sterker nog; Strootman lijkt zonder Van Bommel zelfs beter tot zijn recht te komen. De international toonde zich in meerdere opzichten een leider. Hij speelde agressief, maar verviel nu in woord en gebaar eens niet in onsportief gedrag.

In de week waarin het imago van het Nederlandse voetbal door de dood van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen een forse deuk opliep, maakte directeur Tiny Sanders van PSV zich druk over de wijze waarop zijn club vaak in het nieuws komt. De Philips Sport Vereniging wordt nog wel eens afgeschilderd als een ‘koopclub’ met onsportieve spelers. Zo stonden Ola Toivonen, Kevin Strootman, Dries Mertens en Mark van Bommel in een door Nusport gepubliceerde lijst van ‘vijf irritantste voetballers’.

Toeval of niet: zonder Toivonen, Mertens en Van Bommel speelde PSV na een indrukwekkende minuut stilte met felheid zonder fysiek en verbaal over de streep te gaan. Scheidsrechter Pol van Boekel had een eenvoudige middag en hoefde zelden hard op te treden. Het positivisme sloeg ook over op de tribunes waar de aanhang van PSV zich eveneens van zijn goede kant liet zien. De klinkende zege was zo in meerdere opzichten een opsteker voor de club.

PSV presenteerde zich in de zestiende wedstrijd van het seizoen wederom als de voornaamste kandidaat voor het landskampioenschap. Na een ongelukkige thuisnederlaag tegen Vitesse en een terecht verlies bij Ajax wilde PSV zich voor eigen publiek revancheren. Advocaat hamerde erin de voorbereiding steeds op dat zijn elftal in tegenstelling tot vorige week in de Arena nu wel het initiatief moest nemen. PSV kwam in de zeventiende minuut goed weg toen Leroy Fer knullig balverlies van Strootman niet afstrafte, maar had daarna het duel onder controle.

Spits Tim Matavz kreeg na zijn drie doelpunten van afgelopen donderdag in de Europa League tegen Napoli een basisplaats. De Sloveen speelde als herboren, liet zich vaak zien, deed mee aan het spel en maakte twintig minuten voor tijd de 2-0. Advocaat complimenteerde de aanvaller met zijn optreden. De coach had meer goeds gezien. De snelle en wendbare buitenspelers Luciano Narsingh en Jeremain Lens zorgden naast Matavz constant voor gevaar. Dat doen ze trouwens al het hele seizoen: PSV maakte al 53 doelpunten.

Zelfs de verdediging van PSV hield zich tegen FC Twente staande. Voor de vijfde keer dit seizoen hield de club achterin ‘de nul’. De spelers van PSV beleefden zo in meerdere opzichten een topdag en zorgden weer voor lachende gezichten in Eindhoven. Het elftal van PSV dwong gisteren boven alles respect af. Dat was de grootste winst voor de club.