Procedurefout OM bij vervolging minderjarige voor rellen Haren

Door een procedurefout van het Openbaar Ministerie is de dagvaarding tegen een 17-jarige verdachte van de rellen in Haren vanochtend nietig verklaard.

Dat bleek tijdens een besloten zitting bij de kinderrechter in Groningen. Het Openbaar Ministerie heeft ten onrechte de parketsecretaris laten beslissen om vervolging in te stellen. Daar is de zaak te gevoelig voor, oordeelde de kinderrechter.

Beelden van de verdachte waren namelijk te zien op de nationale televisie, bij het AVRO-programma Opsporing Verzocht en in het SBS-programma Hart van Nederland. In zulke ‘maatschappelijk gevoelige’ zaken moet de officier van justitie zelf besluiten over de vervolging, aldus de kinderrechter, en niet de parketsecretaris. Het OM krijgt wel de kans met een nieuwe dagvaarding de fout te herstellen.

Mathieu van Linde, advocaat van de verdachte, verwacht dat dit bij nog meer verdachten van de rellen gaat spelen. Meer dagvaardingen zijn ondertekend door een parketsecretaris terwijl van de verdachten beelden op nationale tv zijn uitgezonden. Twee weken geleden kreeg hij met een zelfde verweer van de politierechter geen gelijk.

Het OM was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Tot nu toe zijn 107 verdachten aangehouden voor de rellen. Van hen werden 35 veroordeeld voor openlijke geweldpleging, meestal met werkstraffen. Bijna alle relschoppers moeten een bijdrage storten in een schadefonds. Op vrijdag 21 september ontstonden in Haren rellen met feestgangers die afkwamen op een feestje dat was aangekondigd op Facebook.