President wint verkiezingen in Ghana

De president van Ghana, John Dramani Mahama, is herkozen in de presidentsverkiezingen van vrijdag, ondanks wijdverbreide technische problemen met nieuwe machines die kiezers moesten identificeren. Dat heeft de Ghanese kiescommissie gisteren bekendgemaakt. Volgens de commissie kreeg Mahama 50,7 procent van de stemmen en oppositieleider Nana Akufo-Addo 47,7 procent.

De oppositie zegt dat de partij van president Mahama heeft samengespannen met de kiescommissie om de verkiezingen te stelen. „Als deze situatie niet betwist en gecorrigeerd wordt, zal die ernstige schade toebrengen aan het verkiezingsproces en de democratie van Ghana”, zei oppositiepartij NPP. Regeringspartij NDC noemt de aantijgingen ongefundeerd.

De NPP gaat de uitslag aanvechten en zegt „genoeg concreet bewijs” te hebben om aan te tonen dat haar kandidaat heeft gewonnen. De machines die kiezers moesten identificeren aan de hand van vingerafdrukken werkten in veel stembureaus niet. De verkiezingen werden om die reden met een dag verlengd. Volgens de NPP heeft de regeringspartij de daaropvolgende chaos gebruikt om te frauderen. In 2008 verloor Akufo-Addo de verkiezingen met minder dan 1 procentpunt, maar hij accepteerde de uitslag toen wel.

Toen dat de uitslag bekend werd, stonden tanks om het kantoor van kiescommissie opgesteld en blokkeerde de politie de weg. Mahama riep „alle leiders van alle politieke partijen op de stem van het volk te respecteren”. „De stem van van het volk is de stem van God”, zei hij.

Als een van de weinig landen in de regio lukt het Ghana sinds 1992 om eerlijke verkiezingen te organiseren waarvan de uitslag door alle kandidaten wordt aanvaard. Volgens internationale waarnemers zijn ook deze verkiezingen eerlijk verlopen. (AP, BBC)