Positivisme, op het veld en op de tribune

Een zege in de topper tegen Twente en goed gedrag van fans en spelers. Een topdag voor PSV.

EINDHOVEN - Kevin Strootman (L) en Georginio Wijnaldum (R) van PSV juichen na de 2-0 van Matavz (niet zichtbaar) tegen FC Twente. Geheel links de verslagen FC Twente keeper Sander Boschker.
EINDHOVEN - Kevin Strootman (L) en Georginio Wijnaldum (R) van PSV juichen na de 2-0 van Matavz (niet zichtbaar) tegen FC Twente. Geheel links de verslagen FC Twente keeper Sander Boschker.

Redacteur Voetbal

Eindhoven. De actie voor respect op het voetbalveld had een goede uitwerking op PSV. Onder leiding van de uitblinkende captain Kevin Strootman werd niet alleen FC Twente in het Philips Stadion met 3-0 verslagen, maar bleven ook vervelende gebaartjes, geklaag tegen de scheidsrechter en kwetsende spreekkoren achterwege. Het elftal van Dick Advocaat nam de koppositie over van FC Twente en liet zich in een topper eindelijk van zijn beste kant zien. „Vandaag toonden de spelers dat ze echt wilden winnen”, zei een trotse hoofdtrainer.

Vooraf maakte PSV zich zorgen over de afwezigheid van routinier Mark van Bommel, die een schorsing uitzat. De aanvoerder werd gisteren tegen het matig spelende FC Twente nauwelijks gemist. Sterker nog; Strootman lijkt zonder Van Bommel zelfs beter tot zijn recht te komen. De international toonde zich op verschillende manieren een goed leider. Hij speelde agressief, maar verviel nu in woord en gebaar eens niet in onsportief gedrag.

In de week waarin het imago van het Nederlandse voetbal door de dood van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen een forse deuk opliep, maakte directeur Tiny Sanders van PSV zich druk over de wijze waarop zijn club vaak in het nieuws komt. PSV wordt nog weleens afgeschilderd als een ‘koopclub’ met onsportieve spelers. Zo stonden Ola Toivonen, Kevin Strootman, Dries Mertens en Mark van Bommel in een door Nu Sport gepubliceerde lijst van ‘vijf irritantste voetballers’.

Toeval of niet, zonder Toivonen, Mertens en Van Bommel speelde PSV na een indrukwekkende minuut stilte met felheid, zonder fysiek en verbaal over de streep te gaan. Scheidsrechter Pol van Boekel had een eenvoudige middag en hoefde zelden in te grijpen. Het positivisme sloeg ook over op de tribunes waar de aanhang van PSV zich eveneens van zijn goede kant liet zien. De klinkende zege was zo zowel sportief als moreel een opsteker voor de club.

PSV presenteerde zich in de zestiende wedstrijd van het seizoen wederom als de voornaamste kandidaat voor het landskampioenschap. Na een ongelukkige thuisnederlaag tegen Vitesse en een terechte nederlaag bij Ajax wilde PSV zich voor eigen publiek revancheren. Advocaat hamerde er in de voorbereiding steeds op dat zijn elftal in tegenstelling tot vorige week in de Arena nu wel het initiatief moest nemen. PSV kwam in de zeventiende minuut goed weg toen Leroy Fer knullig balverlies van Strootman niet afstrafte, maar de thuisploeg had daarna het duel onder controle.

De Sloveen Tim Matavz kreeg na zijn drie doelpunten van afgelopen donderdag tegen Napoli een basisplaats van Advocaat. Matavz speelde als herboren, liet zich vaak zien, deed mee aan het spel en maakte twintig minuten voor tijd de 2-0. Advocaat complimenteerde de aanvaller met zijn optreden. Maar hij had meer goeds gezien. De snelle en wendbare buitenspelers Luciano Narsingh en Jeremain Lens zorgden naast Matavz constant voor gevaar. PSV maakte dit seizoen al 53 doelpunten.

Zelfs de verdediging van PSV, doorgaans de zwakste schakel, hield zich tegen FC Twente staande. Voor de vijfde keer dit seizoen hield de club ‘de nul’. De spelers van PSV beleefden zo in meer opzichten een topdag en zorgden weer voor lachende gezichten in Eindhoven. Het elftal van PSV dwong gisteren boven alles respect af. Dat was de grootste winst voor de club.