Oud-minister Roelof Kruisinga (90) overleden

Archieffoto uit 1969 van de toenmalie minister van economische zaken, Leo de Block (r), en de vrijdag overleden staatssecretaris van Sociale Zaken, Roelof Kruisinga. Foto ANP

Roelof Kruisinga, voormalig minister van Defensie en oud-leider van de Christelijk-Historische Unie (CHU) is afgelopen vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat laat de Eerste Kamer vandaag weten.

Kruisinga, van huis uit KNO-arts, werd in 1967 staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet-De Jong. Na vier jaar werd hij staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Biesheuvel, daarna was hij gedurende enkele jaren fractieleider van de CHU in de Kamer.

Kruisinga voerde oppositie tegen het kabinet-Den Uyl, dat werd gesteund door de andere confessionele partijen, de ARP en de KVP. Ondanks deze verdeeldheid gingen deze drie partijen in 1977 op in één partij: het CDA.

Aan het einde van dat jaar werd Kruisinga minister van Defensie in het kabinet-Van Agt, maar trad binnen drie maanden af omdat hij het niet eens was met de kabinetssteun voor het Amerikaanse besluit een neutronenbom te gaan maken.

Kruisinga zal volgens het ministerie worden herinnerd als een “ervaren en principiële” politicus. Hij wordt over een week in Engeland begraven, waar hij een woning had.