Oppositie wil debat na raming DNB: ‘maak niet dezelfde fout als Rutte-I’

Het begrotingstekort valt de komende twee jaar hoger uit dan het kabinet had verwacht.
Het begrotingstekort valt de komende twee jaar hoger uit dan het kabinet had verwacht. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het CDA en GroenLinks willen een debat met het kabinet naar aanleiding van de raming van De Nederlandsche Bank (DNB) vanochtend. Dat laten beide oppositiepartijen vanmiddag weten. D66 vreest een nieuw Catshuisoverleg en eist dat het kabinet met een crisispakket komt.

De centrale bank maakte vanochtend bekend dat ook volgend jaar de economie zal krimpen. Het tekort loopt in 2013 en 2014 op tot 3,5 procent, waar eerder nog 2,9 procent was geraamd. Volgens het ministerie van Financiën bevestigen de cijfers dat het nog steeds slecht gaat met de economie. Afwijken van de afgesproken bezuinigingen is echter volgens het ministerie nog niet aan de orde. Daarover wordt in maart besloten, op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau.

‘Laat Rutte-II niet dezelfde fout maken als Rutte-I’

GroenLinkser Jesse Klaver vreest alsnog dat de VVD zal aansturen op extra bezuinigingen. “Ik wil een dringend appèl doen op de PvdA hier niet in mee te gaan”, laat hij weten. Nederland is volgens Klaver “absoluut niet gebaat bij bezuinigingen die de economie verder schaden en ertoe leiden dat nog meer mensen hun baan verliezen”.

Ook CDA’er Eddy van Hijum meldt op Twitter dat hij een debat wil over de ramingen van DNB:

Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum CDA wil debat met kabinet over ramingen economie DNB. Startnota in één klap achterhaald. Herstel vertrouwen nodig! http://t.co/ncJtaO9T

Volgens de CDA’er is de startnota die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem recentelijk naar de Kamer stuurde met daarin een toelichting op de financiële afspraken uit het regeerakkoord “in één klap achterhaald”.

PVV-leider Geert Wilders tweet:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders DNB: economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht. Kabinet Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen. #ruttebedankt

Wouter Koolmees van D66 vreest een nieuw Catshuisoverleg als het kabinet niet op tijd aan de slag gaat met de begroting voor 2014. Het vorige kabinet met gedoogsteun van Wilders ging pas onderhandelen over aanvullende bezuinigingen nadat het Centraal Planbureau in maart liet weten dat het tekort verder opliep dan gedacht, net zoals het huidige kabinet nu aankondigt te willen doen. Na zeven weken onderhandelen viel toen het kabinet. Koolmees:

“Dit jaar ging Rutte I pas in het voorjaar aan de slag met de begroting voor volgend jaar. Dat eindigde in het Catshuis met zeven weken onderhandelen zonder resultaat. Voorkom dat volgend jaar en ga nu alvast aan de slag met herstellen van het vertrouwen met een crisispakket. Er moet snel helderheid komen over de pensioenen, de woningmarkt en een heldere koers komen over Europa. [...] Rutte-I heeft te lang achterover geleund, laat Rutte-II niet dezelfde fout maken.”

Volgens Arie Slob zetten de nieuwe tegenvallende ramingen van DNB een “forse streep door de verwachtingen van het kabinet”. De fractieleider van de ChristenUnie laat weten zeer benieuwd te zijn naar de kabinetsreactie.