Oppositie roept op tot meer protesten Egypte

President Morsi weigert een grondwetsontwerp te herroepen waarover zaterdag een referendum plaatsvindt.

Kairo. De liberale Egyptische oppositie heeft gisteren opgeroepen tot meer protesten. Een grondwetsontwerp dat de islamitische wetgeving in de grondwet verankert, weigert president Morsi te herroepen. De oppositie roept de bevolking op om ‘nee’ te stemmen of het referendum zaterdag te boycotten.

Aan een andere eis van de oppositie kwam Morsi wel tegemoet. Gisteren herriep hij een omstreden decreet dat hem vrijwel absolute macht gaf. Dat decreet en het referendum over de nieuwe grondwet joegen tienduizenden mensen de straat op. Zowel aanhangers als tegenstanders van Morsi deden mee, wat resulteerde in gevechten waarbij zeven mensen omkwamen en honderden gewond raakten.

Hoewel Morsi een concessie heeft gedaan door het decreet in te trekken, is dit volgens de oppositie een loos gebaar. Volgens hen heeft het decreet zijn doel al bereikt: het waarborgen van de goedkeuring van de ontwerp-grondwet. Het decreet gaf de commissie die de grondwet samenstelde immuniteit, waardoor het niet door rechters kon worden ontbonden.

Morsi kondigde gisteren ook aan dat als de grondwet bij het referendum verworpen wordt, er landelijke verkiezingen zullen komen over de samenstelling van een nieuwe commissie om de nieuwe grondwet op te stellen. AP