Oppompen olie gezonken Baltic Ace gaat nog weken duren

Het gaat nog weken duren voordat de olie in de vorige week op de Noordzee gezonken Baltic Ace is opgepompt. “Als het weer het toelaat, hopen wij deze week een eerste inspectie met duikers te kunnen doen”, zo zei een woordvoerder van het Deense bergingsbedrijf Svitzer vanochtend.

Een rode boei markeert de plek waar de Baltic Ace gezonken is tijdens de zoekactie naar de vermiste drenkelingen van het vrachtschip op de Noordzee. Foto ANP / Robin Utrecht

Het gaat nog weken duren voordat de olie in de vorige week op de Noordzee gezonken Baltic Ace is opgepompt. “Als het weer het toelaat, hopen wij deze week een eerste inspectie met duikers te kunnen doen”, zo zei een woordvoerder van het Deense bergingsbedrijf Svitzer vanochtend.

Eerst doorzoeken duikers van de marine het schip op lichamen van vermiste opvarenden, zo meldt persbureau Novum. Nadat het schip woensdagavond na een aanvaring zonk werden dertien opvarenden gered en vijf lichamen geborgen. Zes opvarenden worden vermist, aangenomen wordt dat ze zijn overleden.

De Baltic Ace vervoerde ruim veertienhonderd auto’s. Daarnaast was er ongeveer 466 ton zware stookolie en 55 ton dieselolie aan boord. Het bergingsbedrijf wil buizen aansluiten op de tanks en de olie vervolgens naar een schip overpompen. Zodra het weer dat toelaat, neemt de operatie nog twee tot vier weken in beslag.

Het water is ter plaatste 36 meter diep, het hoogste punt van het wrak ligt ongeveer zes meter onder het wateroppervlak. De Baltic Ace was vanuit het Belgische Zeebrugge onderweg naar Finland. Het schip kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met het containerschip Corvus J uit Cyprus.