Noord-Korea stelt omstreden raketlancering voorlopig uit

Archieffoto van de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un, in augustus tijdens een bezoek aan een aantal eilanden. Foto Reuters via KCNA

Noord-Korea heeft de periode waarin het een langeafstandsraket wil lanceren met een week uitgesteld tot 29 december. Eerder maakte het land bekend dat het vanaf vandaag opnieuw een omstreden poging zou doen een raket te lanceren.

De Noord-Koreaanse ruimtevaartorganisatie meldde vanochtend dat technische problemen de oorzaak zijn van het uitstel van de lancering. Volgens de Noord-Koreanen betekent uitstel geen afstel, want de ruimtevaartorganisatie zegt dat het land doorgaat met de laatste voorbereidingen van de lancering.

In april deed Noord-Korea al een totaal mislukte poging om een Uhna 3-raket te lanceren. De langeafstandsraket stortte toen al na een paar minuten in zee. Het staatspersbureau meldt nu dat wetenschappers de fouten van de lancering van destijds hebben bestudeerd en dat de lanceerpoging daarom herhaald kan worden.

Internationaal is grote bezorgdheid over de plannen. Het Westen en landen als Zuid-Korea en Japan vrezen dat Noord-Korea wil proberen de raket te zijner tijd te gebruiken voor zijn kernbewapening. Noord-Korea zegt dat de raket slechts is bedoeld om een satelliet in omloop te brengen.

‘Van uitstel komt vermoedelijk geen afstel’

Volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten is het waarschijnlijk dat technische problemen inderdaad de oorzaak zijn van het uitstel, maar hij verwacht niet dat van uitstel afstel komt:

“Omdat ze het in april al geprobeerd hebben, en dat toen jammerlijk mislukte, willen de Noord-Koreanen natuurlijk niet weer een fiasco. De raketlancering is ook bedoeld om het eerste jaar aan de macht van Kim-Jong un kracht bij te zetten. Als de lancering opnieuw zou mislukken is dat heel pijnlijk, dus ze willen het zekere voor het onzekere nemen. Er is geen sprake van Noord-Korea de lancering wil afblazen. Het nieuwe regime heeft nog tijd nodig om zich tegenover de eigen bevolking te bewijzen en zal de buitenwereld voorlopig zeker niet tegemoetkomen.”