Montere musical over Dik Trom

Musical

Dik Trom, door REP. Gezien: 9/12 in Schouwburg Amstelveen. Tournee t/m 28/4. Inl. diktrom.nl ***

Bijna niets in de musical Dik Trom is ontleend aan de legendarische kinderboeken die meer dan honderd jaar geleden werden geschreven door C. Joh. Kieviet. Dik Trom zelf natuurlijk, en zijn blinde vriendinnetje Nelly. Maar dat is het wel zo ongeveer. Zelfs veldwachter Flipse ontbreekt. Diks nieuwe vijand is de vileine eigenares van een warenhuis dat het winkeltje van vader en moeder Trom uit de markt dreigt te concurreren. En om voor Nelly een oogoperatie te kunnen betalen, besluit hij een circus te organiseren.

Allard Blom schreef voor de musicalversie een sprookjesachtig verhaal waarin de dorpse sfeer van de oer-Dik is vervangen door de tussenkomst van een magiër, die tevens als verteller optreedt, en door een pratende papegaai die de redder in de nood is. Het resultaat, in de regie van Dick van den Heuvel, oogt fris en fleurig, mede door de montere melodietjes van Fons Merkies. Het wemelt bovendien van de speelse grapjes. Maar ook van de toevalligheden die af en toe inbreuk doen op de geloofwaardigheid van het plotje. Ook de levenslessen ontbreken niet: „Het gaat niet om hoe je eruitziet, Dik, het gaat om wie je bént.” Maar verder valt het wel mee met dit soort moralistische elementen. De makers houden het luchtig.

Dik Trom wordt gespeeld door een vaardige minibezetting van zes volwassen spelers en drie kinderacteurs. Ara Halici is de vriendelijke verteller en Vera Mann leeft zich uit in de chagrijnige chicanes van de warenhuisbazin. De jonge Joes Brauers, die zondag tijdens de premièrevoorstelling de Dik Trom-rol speelde, wordt tijdens de tournee geregeld vervangen. Er staan drie andere Dikken klaar om zijn plaats over te nemen. Brauers lijkt me voor hen een lichtend voorbeeld; hij speelt een jongen met de beste bedoelingen zonder een onuitstaanbare braverik te zijn.