‘Marcel Wouda strenger dan Jacco Verhaeren’

Marrit Steenbergen
Marrit Steenbergen

Naam: Sharon van Rouwendaal

Leeftijd: 19 jaar

Sport:Zwemmen

Prestaties: Meervoudig Nederlands kampioen, 3de 200 meter rugslag WK 2011

Woensdag beginnen de WK korte baan zwemmen in Istanbul. Tijdens de EK vorige maand haalde je de finale op de 100 en 200 meter rugslag, maar behaalde je geen medailles. Wat zijn je doelstellingen voor de WK?

„Ik ben vooral bezig met mijn tijden. Ik wil tijdens de WK in de buurt komen van mijn persoonlijke records, zeker op de 200 meter. Op die afstand is dat realistisch en kan ik een finaleplaats halen. Maar ik denk vooraf niet na over eventuele medailles. Dan leg ik mezelf te veel druk en verwachtingen op en kan het alleen maar tegenvallen.”

Je behaalde in 2011 verrassend een bronzen medaille op de WK langebaan, maar de Olympische Spelen vielen toch wat tegen. Hoe kwam dat?

„De vorm was er niet. Tijdens de WK in 2011 had ik het juiste ritme en ging het allemaal vanzelf. De maanden daarna ben ik meer op kracht gaan zwemmen en raakte ik dat ritme kwijt. Dat merk je niet altijd, zoiets gaat vanzelf. Tijdens de trainingsstage voor de Spelen ging het al minder goed, maar ik ben een racebeest, dus dacht ik dat het in Londen wel goed zou gaan. Maar dat viel tegen. Na afloop van de Olympische Spelen zijn we er ook achter gekomen dat er iets mis was met mijn heup. Die zat blijkbaar op slot, waardoor het zwemmen moeilijker ging. Ik doe nu oefeningen om dat te verhelpen, maar achteraf baal ik er wel van dat we daar niet eerder zijn achtergekomen. Dan was het in Londen beter gegaan.”

De Spelen zijn voor een zwemmer het belangrijkste toernooi in vier jaar. Ben je na ‘Londen’ meteen weer een nieuwe olympische cyclus ingegaan?

„Ik heb vier weken vrijgenomen, maar na twee weken wilde ik het water weer in. Ik kan mijn energie niet kwijt als ik niet hard aan het trainen ben. Maar van een echte nieuwe cyclus is nog geen sprake. Veel zwemmers bij ons in Eindhoven hebben na de Spelen langer vrijgenomen en slaan de WK over. En we hebben net een nieuwe trainer. In januari is de hele groep pas weer compleet en begint het allemaal weer. Nu is het nog wat chaotisch.”

Jullie hebben in Eindhoven net een nieuwe trainer. Marcel Wouda heeft het overgenomen van Jacco Verhaeren. Hoe bevalt dat?

„Het bevalt erg goed. Ik had het niet zien aankomen dat Jacco zou stoppen, dus dat was wel even een schok, maar Marcel begeleidt ons erg goed. Het is niet zo dat hij het hele trainingsschema plotseling heeft omgegooid. Veel is hetzelfde gebleven.”

Wat doet Wouda anders dan Verhaeren?

„Moeilijk te zeggen. Hij is misschien iets strenger dan Jacco, maar dat valt ook wel weer mee. Het grootste verschil is dat de zwemmers echt een band hadden opgebouwd met Jacco. Die band is er nog steeds, maar als technisch directeur zien we hem nu veel minder. Nu heb je een nieuwe trainer, en daar moet je ook weer een band mee krijgen. Dat kost wat tijd.”