‘Mandela loopt geen onmiddellijk gevaar en heeft een goed humeur’

epa02251663 A handout photograph released on 17 July 2010 by the Nelson Mandela Foundation shows Nelson Mandela with children from Mvezo and Qunu villages in South Africa's Eastern Cape province where former president Nelson Mandela lived who were flown to Johannesburg to wish Mandel a happy 92nd birthday, on 17 July 2010. Mandela turns 92 years old on 18 July. EPA/DEBBIE YAZBEK/ NELSON MANDELA FOUNDATION / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa02251663 A handout photograph released on 17 July 2010 by the Nelson Mandela Foundation shows Nelson Mandela with children from Mvezo and Qunu villages in South Africa's Eastern Cape province where former president Nelson Mandela lived who were flown to Johannesburg to wish Mandel a happy 92nd birthday, on 17 July 2010. Mandela turns 92 years old on 18 July. EPA/DEBBIE YAZBEK/ NELSON MANDELA FOUNDATION / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Oud-president Nelson Mandela tijdens zijn 92e verjaardag op 17 juli 2010. Foto ANP / EPA / Debbie Yazbek

Nelson Mandela loopt geen onmiddellijk gevaar, meldde een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Defensie vandaag aan persbureau AFP. De 94-jarige oud-president ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis voor een reeks testen.

Eerder berichtte een woordvoerder van president Zuma al dat er “geen reden is tot ongerustheid“. Mandela zou een reeks medische testen doorlopen die “heel gebruikelijk zijn voor zijn leeftijd”, aldus de woordvoerder.

Ook vandaag bevestigt het ministerie van Defensie, dat verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van voormalige staatshoofden, de eerdere berichtgevingen. Woordvoerder Sonwabo Mbananga laat vandaag weten:

“President Mandela is in een goede stemming. Hij loopt geen direct gevaar. Het vergaat hem goed en hij loopt geen direct gevaar.”

‘Mandela heeft een goede nacht gehad’

Minister van Defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula bracht de oud-president vandaag een bezoek in het het militair ziekenhuis waar hij momenteel verblijft in Pretoria. De minister wist te melden dat Mandela “de zorg ontvangt die zijn leeftijd past”. Mapisa-Nqakula:

“De president heeft een goede nacht gehad. Artsen zullen ook vandaag wat testen bij hem afnemen. Hij is in ieder geval in goede handen.”

Over de precieze aard van de medische testen liet de minister niets los. Wel herhaalde zij dat er “geen reden is tot het hebben van zorgen”. President Zuma bezocht Mandela gisteren al.

Madiba, zoals de oud-president ook wel wordt genoemd, werd in februari voor het laatst opgenomen in het ziekenhuis. Mandela had toen buikklachten. Echte schrik joeg Mandela zijn landgenoten aan toen hij in januari 2011 werd opgenomen met een acute infectie aan zijn luchtwegen. De oud-president verscheen in 2010 voor het laatst in het openbaar. De laatste jaren is zijn gezondheid steeds verder achteruit gegaan.