Kristien Hemmerechts verbiedt toneelstuk

Schrijfster Kristien Hemmerechts heeft de opvoering van het toneelstuk Klaarlichte Nacht met gedichten van haar man Herman De Coninck door Theatergroep Flint verboden. „De tederheid en de kracht van zijn poëzie komen niet tot hun recht in het toneelstuk”, stelt ze. Bovendien was de schrijfster niet betrokken bij de totstandkoming van de voorstelling. Vooral dat laatste heeft haar gegriefd.

Afgelopen week bezocht Hemmerechts de voorstelling in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Theatergroep Flint bracht er ook een cd van uit en heeft een tournee door België gepland. Die gaat niet door. Het toneelstuk verschijnt wel op dvd. In het VPRO-programma De Avonden maakte Theatergroep Flint het verbod bekend. In een reactie zegt de schrijfster dat ze niet „pertinent tegen elke bewerking van de gedichten van Herman De Coninck is”. Ze wil graag dat zijn werk voortleeft. Maar nu zag ze zich genoodzaakt haar macht als rechthebbende te laten gelden.

Herman De Coninck overleed in 1997. In Klaarlichte Nacht reciteert acteur, accordeonist en zanger Felix Strategier de gedichten van De Coninck. Daarnaast hebben een cellist en een pianist een groot zelfstandig aandeel, waardoor de voorstelling regelmatig meer op een modern concert dan een poëzievoordracht lijkt.