Kortkolom cultuur

Jan Terlouw: ik stop met de kinderboeken

Arnhem. Jan Terlouw gaat geen jeugdboeken meer schrijven. Dat heeft de 81-jarige schrijver vrijdag gezegd in het televisieprogramma Hallo?! van Omroep Gelderland. Hij kan zich niet meer goed genoeg inleven in de jeugd van tegenwoordig. „Hun wereld is gevuld met computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons. Dat staat te ver van mij af. Als ik daarover moet schrijven komt het gekunsteld over.” Terlouw blijft wel voor volwassenen schrijven. De afgelopen jaren schreef hij vooral samen met zijn dochter Sanne. Het laatste jeugdboek van de hand van Terlouw is Zoektocht in Katoren uit 2007, het vervolg op de klassieker Koning van Katoren uit 1971. De verfilming van het eerste deel door regisseur Ben Sombogaart ging vorige week in première. (Novum)

Johnny Depp werkt aan Don Quichot-film

Los Angeles. Johnny Depp gaat voor Disney Don Quichot verfilmen. Depp was eerder betrokken bij een project van Monty Python-ster Terry Gilliam om het boek van Miguel de Cervantes te verfilmen. Die poging mislukte meermaals door financiële problemen. Depp wordt nu de producent. Het is niet duidelijk of hij zelf de rol van Don Quichot gaat spelen en of Gilliam betrokken is. (NRC)

Schiedam bekroond voor erfgoedbeleid

Amsterdam. De gemeente Schiedam heeft de BNG Ergoedprijs gewonnen, die wordt uitgereikt door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. Wegens de winterse weersomstandigheden werd de feestelijke uitreiking in het Drentse Havelte afgeblazen. Die is uitgesteld tot januari. Het is de derde keer dat de prijs werd uitgereikt. Vorig jaar won de gemeente Westerveld. (NRC)