Kortkolom buitenland

Raketlancering van N-Korea vertraagd

Seoul. Noord-Korea heeft de termijn waarbinnen het een raket voor de lange afstand hoopt af te vuren met een week verlengd tot 29 december. Het agentschap voor ruimtevaart rept van „een technische onvolkomenheid”. In april mislukte een poging een raket te lanceren. De raket zou zijn bedoeld om een satelliet in omloop te brengen. Zuid-Korea en de VS vrezen dat Noord-Korea, dat al over kernwapens beschikt, de raket ook wil inzetten voor militaire doeleinden. (Reuters, AP)

Mandela opgenomen in ziekenhuis

Pretoria. Voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela (94) is opgenomen in het ziekenhuis in Pretoria. President Jacob Zuma liet weten dat de opname „samenhangt met zijn leeftijd”. Volgens de krant City Press waren de Nelson Mandela Foundation, zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela en regeringsfunctionarissen verrast door de opname. Mandela woont in zijn het dorp Qunu in de provincie Oostkaap, waar hij opgroeide. (AP, Reuters)

Al-Shabaab verdreven uit belangrijke stad

Mogadishu. Troepen van de Afrikaanse Unie (AU) en de Somalische regering hebben de belangrijke stad Jowhar veroverd op de terreurbeweging Al-Shabaab. Dat meldt een woordvoerder van de AU. Jowhar ligt negentig kilometer noordelijk van hoofdstad Mogadishu, aan de weg die het zuiden en midden van Somalië verbindt. Het was de grootste stad die Al-Shabaab nog bezette. De terreurbeweging beheerst nog wel veel platteland. (AP, BBC)

Protest in Soedan tegen dood studenten

khartoum. Politie in de Soedanese hoofdstad Khartoum heeft gisteren honderden studenten uiteengeslagen die protesteerden tegen de dood van vier studenten na een eerdere betoging tegen hoger collegegeld. Volgens activisten waren de autoriteiten verantwoordelijk voor hun dood. Gisteren riepen de studenten leuzen als „Het volk wil het regime ten val brengen”. President Omar Hassan al-Bashir heeft massaprotest tegen zijn autoritaire regime weten te voorkomen. (Reuters)

Moeder Nigeriaanse minister ontvoerd

Lagos. De moeder van de Nigeriaanse minister van Financiën is gisteren ontvoerd uit haar huis in de zuidelijke staat Delta. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. Het is onduidelijk wie er achter de ontvoering van professor Kamene Okonjo zit. Haar dochter, minister Ngozi Okonjo-Iweala leidt een anti-corruptiecampagne, voornamelijk gericht op omstreden brandstofsubsidies. (BBC, AP)

Depardieu ontvlucht Franse topbelasting

Parijs. Acteur Gérard Depardieu geeft zich gevestigd in de Waalse gemeente Estaimpuis (Steenput), net over de grens met Frankrijk. Hij zou zijn gevallen voor „het landelijke karakter” van het dorp. Media denken dat hij om fiscale redenen is gevlucht. België belast zelfstandigen minder en heft geen vermogensbelasting. (NRC)