Kans op sneeuw

Na twee relatief milde dagen stroomt geleidelijk weer koudere lucht binnen. Zowel aan de grond als iets hogerop in de atmosfeer dalen de temperaturen en daarmee neemt de kans op sneeuwval tijdens buien weer toe. Als het tijdens de nacht breed opklaart en de wind valt weg, kan het bovendien gemakkelijk gaan vriezen.

Ook vanavond en vannacht al zal de temperatuur op grote schaal 1 tot 4 graden onder nul terecht komen. Na een windrijke dag, komt de atmosfeer namelijk tot rust en schuiven er brede opklaringen binnen. Wel kan in de kustprovincies nog steeds een (winterse) bui passeren.

Ook dinsdag zijn de regio’s vlakbij zee gevoelig voor een enkele bui, verder is het droog met flink wat zonneschijn. De lucht boven ons is erg koud. Om een idee te geven, op 1,5 kilometer hoogte liggen de temperaturen rond -10 graden en op 5 kilometer hoogte rond -35 graden. Het is heldere, koude, polaire lucht en de temperatuur zal aan de grond niet hoger dan 2 tot 4 graden boven nul komen.

In die koude lucht kunnen boven zee redelijk makkelijk lagedrukgebieden ontstaan en een dergelijk gebied komt in de loop van woensdag naar ons toe. Dat leidt tot (natte) sneeuw en landinwaarts zou lokaal best een sneeuwlaagje van enkel centimeters kunnen ontstaan. De lucht lijkt donderdag op z’n koudst te zijn en dan verwachten we op diverse plaatsen middagtemperaturen die net niet boven het vriespunt komen.