Kabinet steunt Metropole Orkest niet - einde van het orkest

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker zal het Metropole Orkest niet gaan steunen.
Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker zal het Metropole Orkest niet gaan steunen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker zal het Metropole Orkest niet gaan steunen, ondanks fors aandringen van onder andere de SP. Dat betekent het einde van het orkest, gespecialiseerd in jazz- en popmuziek. Tijdens de bespreking van de mediabegroting in de Tweede Kamer vandaag liet de staatssecretaris dat weten.

De PvdA liet eerder weten meer duidelijkheid over het omroeporkest te willen krijgen, en D66 en SP verklaarden het gezelschap graag overeind te willen houden. “Iedereen met verstand van zaken ziet dat je het orkest niet zomaar op de markt kan schoppen”, vond Jasper van Dijk van de SP. Hij wil dat gekeken wordt naar het reddingsplan voor het orkest. Ook D66 wil meer duidelijkheid over de steun van het kabinet voor het reddingsplan.

PvdA’er Martijn Van Dam wil kijken of er nog geld is om het orkest te redden. “De oorspronkelijke bezuiniging was veel groter dan degene die nu wordt uitgevoerd”, zei de PvdA’er. Extra vrijgemaakt geld voor de omroeporkesten bleek niet genoeg voor het pop- en jazzorkest, zegt hij. “Ik vind dat de bal nu bij de staatssecretaris ligt.”

Einde van het Metropole Orkest

Het Metropole Orkest stelde zelf eerder voor om door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige subsidiebedrag. Dat verzoek is niet ingewilligd. De staatssecretaris vindt het te veel. De VVD vindt dat een ‘bruidsschat’ van acht miljoen euro voor het orkest genoeg is om op eigen benen te kunnen staan. “Zij hebben er zelf voor gekozen een doorstart te maken”, zei VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

Het orkest maakt nu nog deel uit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), maar moet zelfstandig verder. Als deel van het MCO wordt het betaald vanuit het omroepbudget. Nu de steun voor het orkest wegvalt, gaat het orkest het niet redden, laat onze bij het debat aanwezige mediaredacteur Jan Benjamin weten.