Japanse economie na bijstelling cijfers officieel in recessie

Foto ANP / Olaf Kraak
Foto ANP / Olaf Kraak

De Japanse economie verkeert technisch gezien in een recessie nadat de groeicijfers voor het tweede kwartaal naar beneden zijn bijgesteld. Dat maakte de Japanse regering vanochtend bekend, meldt persbureau AP.

Van een recessie is sprake als het bruto binnenlands product twee kwartalen achter elkaar gekrompen is. Tussen juli en september was sprake van een krimp van 0,9 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de Japanse economie met 3,5 procent. Maar nu blijkt dat de Japanse economie tussen april en juni van dit jaar ook al kromp, met 0,03 procent. Eerder werd uitgegaan van een groei van 0,1 procent.

Japan lijdt onder de wereldwijde economische crisis. Door afnemende vraag exporteert het land minder. Ook het territoriale conflict met China over de eilandengroep in de Oost-Chinese zee heeft zijn weerslag op de economie. Chinezen laten Japanse producten links liggen.

Economen verwachtten in november dat de economie ook dit kwartaal, van oktober tot december, nog verder zal krimpen.