Jan Hanlo krijgt toch ‘hof’ in Valkenburg

Dichter Jan Hanlo krijgt alsnog zijn straatnaam in Valkenburg aan de Geul, waar hij lange tijd woonde. Een pleintje krijgt de naam Jan Hanlohof. Als er voldoende geld binnenkomt moet op die plek ook een monument voor de honderd jaar geleden geboren schrijver verrijzen.

Al in 1997 besloot het Valkenburgse gemeentebestuur een hofje bij het afgebroken poorthuis van een villa waarin Hanlo lang woonde, naar de dichter te vernoemen. Dat initiatief stuitte op verzet van de buurt. Zij wezen op de voorkeur van Hanlo voor minderjarige jongens. Het beoogde Jan Hanlohof kreeg in 2000 uiteindelijk de naam Stiena Ruypers Park, vernoemd naar de politica die in Valkenburg in de jaren twintig als eerste vrouw wethouder werd.

„De stichting Dichter in Beeld is kort geleden bij me gekomen met plannen voor eerbetoon”, zegt burgemeester Martin Eurlings. „Hanlo’s geaardheid is een gegeven, maar zijn kwaliteit als dichter net zo goed. Inmiddels hebben de bewoners van het Stiena Ruypers Park ingestemd. Dat is mooi. Ik zou bijna zeggen: tjielp, tjielp.” Dat beleid staat lijnrecht tegenover dat van twaalf jaar geleden. De secretaris van de Valkenburgse stratencommissie zei toen tegen de Volkskrant: „Het college wist drie jaar geleden niet van de veroordeling. Anders hadden we nooit voor de naam Jan Hanlo Hof gekozen. Kijk, pedofilie staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Ging het nu om een gewone winkeldiefstal, dan was het anders.”

Dichter In Beeld probeert met de verkoop van genummerde prenten geld bijeen te krijgen voor een monument op het hofje. Hanlo overleed op 16 juni 1969. Twee dagen eerder was hij in het Limburgse Heuvelland met zijn motor tegen een tractor gebotst.